Eskedal

En blogg om digital kommunikasjon,sosiale medier og markedsføring, hovedsaklig for B2B

Å stikke hodet fram

3 kommentarer

Som en aktiv bruker av sosiale medier og som nybegynner i bloggverden har jeg den siste tiden sånn halveis fulgt med på debatten rundt Bloggplakaten. Etter å sett diskusjoner, personangrep og mye rart sitter jeg igjen med en litt rar følelse. Jeg sliter rett og slett med å velge side.

Det beste inlegget jeg har sett i debatten (uten å ha lest alle) er Take a walk on the wild side av Christina Agnæss Etter å ha lest dette begynte jeg selv å tenke litt hva jeg synes om bloggplakaten og dens hensikt. Men mest av alt satt jeg igjen med en annen tanke, nemlig det stadige tilbakekommende fenomenet med å stikke hode fram. Tankene går til disse tivolispillene hvor man skal klabbe til en grevling med en stor slegge.

Hvorfor er det alltid så fristende å hakke eller slå ned på de som tør å stikke hodet fram. Jeg synes kritikken mot Thomas Moen har til tider gått utover alle grenser og rammer. Ja Moen har interesser i bloggverden og han tjener penger på det. Faren med å være åpen og slippe noe før det er klart er jo nettopp det at det ikke er klart. Kanskje Moen slapp plakaten litt for tidlig og at enkelte ting ikke var like klare eller like gjennomtenkt. Men hensikten hans var jo å be om dialog og tilbakemelding, å angripe ham personlig synes jeg er for lavt.

Som Agnæss skriver så må man skille mellom rosablogger og andre fag og eller proffe blogger. Hensikten her var vel å hjelpe unge bloggere og blogglesere å forstå farene og de påvirkningskreftene som finnes der. Ikke fortelle meg som en voksen interessblogger hva jeg kan si og ikke si.

Jeg synes Thomas Moen gjør en kjempe jobb for sosiale medier i Norge. Han forsøker å profesionallisere bloggnorge og gjøre det mer stuerent i en tid hvor utviklingen går fort og de som sitter på premissene ikke klarer å følge med. (les politikere og lovverk)

Når noen angriper Thomas for å skrive om mobbeboken midt i diskusjonen om bloggplakaten blir jeg matt. Han har jo virkelig bidratt til denne kampen og vært en viktig bidragsyter i debatten. Så jeg mener han har all rett til å uttale seg selv om det er midt i debatten om bloggplakaten.

Jeg gir Thomas min fulle støtte og ønsker at alle bidrar med konstruktiv kritikk til utvikling av Bloggplakaten og sammen med Thomas og hans team gjøre dette til noe bra.

(Disclaimer: For å være sikker:

Jeg kjenner ikke Thomas Moen, men følger ham i sosiale medier, jeg er ikke kjøpt eller betalt for å komme med denne støtten til ham. Inlegget er heller ikke sponset av Sermo fordi jeg linker til deres blogg. Jeg skriver alt jeg skriver fra eget hjerte og hode)

Du er hjertelig velkommen til å komme med dine synspunkter, men hold deg for god for personlige angrep, ikke bare på meg men på alle andre.

Forfatter: Eskedal

Erik Eskedal er en erfaren leder innen digitalisering og markedskommunikasjon med bred erfaring innen de fleste fagområder og spesielt B2B.

3 tanker om “Å stikke hodet fram

 1. Godt sagt Erik. Synes det har gått litt over støvler og skaft med «kritikk» og konspirasjonsteorier rettet mot Thomas Moen nå. Noe av det er rett og slett blitt smått ufint.

 2. Det er virkelig godt å lese noe fra en av de som faktisk også støtter denne bloggplakaten.

  Som jeg forsøker å nevne for folk har en liknende manual funnets i fem år, skapet av EFF (eff.org). Den er rettet mot bloggere i USA, men merkelig nok var den tatt imot med åpne armer av bloggerne fra USA og andre bloggere som skriver på engelsk.
  Er litt komiskt at når noen fem år etter forsøker å gjøre noe liknende i norge blir neste kjeppjaget ut av landet?

  Vi får håpe den ikke blir steinet, som GB Glass ble, og at folk forstår hensikten med den; og at den er frvillig.

 3. Erik,

  Enig i mye av det du skriver. Fakethomasmoen på twitter er feks langt over streken etter min mening.

  En profesjonell aktør innen PR-bransjen som Thomas må imidlertid tåle et kritisk søkelys rettet mot seg når han forsøker å introdusere noe så drastisk som en «vær-varsom» plakat for bloggere (Thomas sa selv til NRK at bloggplakaten tilsvarer «vær-varsom» plakaten).

  Skal vi bloggende amatører bare sitte stille og se på at PR-byråer tar seg til rette og utarbeider retningslinjer for oss bloggere?

  Med denne bloggposten bruker du Thomas sin bloggpost om mobbeboken til å skape sympati for Thomas og oppslutning om bloggplakaten.

  Det var akkurat dette innvendingene på bloggen hans gikk ut på. Hadde Thomas skilt mellom privat blogging og business-blogging ville ikke situasjonen oppstått. Bloggposten om mobbeboken var forøvrig merket «samfunn», og ikke «personlig».

  xen,

  Som jeg har fortalt deg tidligere er det stor forskjell på EFFs «Bloggers’ Rights» og «vær-varsom» plakaten til Norsk Presseforbund. «Bloggers’ Rights» handler om bloggeres RETTIGHETER og «vær-varsom» plakaten om bestemte REGLER for en yrkesgruppe.

  Grunnen til at jeg er negativ til bloggplakaten er fordi jeg er opptatt av bloggeres RETTIGHETER. Jeg tror ikke PR-byråer er de rette til å ivareta mine og andre bloggeres interesser.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s