Eskedal

En blogg om digital kommunikasjon,sosiale medier og markedsføring, hovedsaklig for B2B

Når data og beslutninger krasjer

Legg igjen en kommentar

I finanskrisens tider er data stadig viktigere for å ta beslutninger, men hva gjør man når man ikke ønsker å se dataene, eller man ser dem men nekter allikevel å ta beslutninger basert på dem?

Fortsatt taes de fleste beslutninger, både personlige og private basert på magefølelsen, historie, litt innsikt og kanskje litt data eller informasjon.

Det tok Ignaz Semmelweis mer enn tyve år (han døde før det skjedde) å overtale leger at de det å vaske hendene sine vil redde livet til fødende mødre. Han hadde dataene, han hadde bevisene, men det var ikke nok til å endre handlingene, før etter sin død.

Å finne informasjon gjennom  rapporter og forskning  og spesielt internett om nesten alt vi gjør eller har tenkt å gjøre, har endret nærheten til  bevisene for å ta en avgjørelse. Nei du trenger ikke gjøre en masse undersøkelser. Informasjonen er kun noen klikk unna. Som privatperson på internett eller fra dine egne erfaringer, i jobbsammenheng som salgs og leveranserapporter. Det ligger der, men bruker du det? Og bruker du det riktig?

Men hva gjør du når din antakelse ikke stemmer med det informasjonen du nå har viser?

Dataene eller informasjonen sier, for eksempel, at det å skrive en teksmelding mens du kjører er farligere enn å kjøre i påvirket tilstand. Det føles ikke sånn, så klart, men vil du stole på og respektere disse dataene og  stoppe din pyse?

Undersøkelser sier at de aller fleste vindrikkere ikke kjenner forskjell mellom en flaske vin til 90 kroner eller 400 kroner. Vill det stoppe deg i å kjøpe de flotte vinene når du har mulighet? Hvor mye er denne placebo effekten verdt for deg?

Dette er bare noen få av flere eksempler på at motstrebende informasjon som blir brukt galt. Det tok Gallileo årtier å bevise at lette gjennstander faller like raskt som tunge, selv hvor mange ganger han slapp dem ned fra bygninger. Hvor lang tid vil det ta for oss å omfavne og bruke den informasjonen vi har tilgjengelig rundt oss? Har vi for mye informasjon, slik at vi ikke klarer å velge riktig, og derfor fortsetter å ta avgjørelser basert på magefølelse eller fordi «vi alltid har gjort det sånn»?

Det vil mest sannsynlig ta lang tid før vi får kontroll på informasjonen rundt oss. Men hvorfor ikke begynne? Som en leder i en bedrift bør du vite hva som er målet og hvor man ønsker å gå. Spør deg selv, hva skal til for å nå disse målene? Hvilken informasjon trenger jeg og min bedrift for at vi skal kunne styre riktig og ta de RIKTIGE avgjørelsene, før det er for sent.

Hva mener du? Hvor skal man begynne? Informasjonen er der, hvor lang tid skal man bruke på å lete?
Be Business Intelligent!

Forfatter: Eskedal

Erik Eskedal er en erfaren leder innen digitalisering og markedskommunikasjon med bred erfaring innen de fleste fagområder og spesielt B2B.

Legg igjen en kommentar