Eskedal

En blogg om digital kommunikasjon,sosiale medier og markedsføring, hovedsaklig for B2B

Hvorfor bruke sosiale medier internt?

5 kommentarer

Her er 10 gode grunner og steg på veien
City of lights Havnelageret
Tidligere i uken kunne vi lese i Kampanje at firmaer dropper sosiale medier på hjemmebane. Veldig få bedrifter bruker eller har tenkt på å bruke sosiale medier internt, skrives det.

Etter å ha fulgt diskusjonen litt i etterkant, virket det på meg som mange misforstår dette med å bruke sosiale medier internt. Det er ikke snakk om å bruke Facebook og Twitter internt i bedriften. Det man snakker om er å ta i bruk egne interne sosiale medier, som er lukket for alle utenfor bedriften.

Faren ved å ikke bruke sosiale medier internt eller ved å ikke ha ordentlig føringer for de ansattes bruk av sosiale medier, kan man risikere at de ansatte bruker offentlige sosiale medier til å diskutere ting internt i bedriften på Facebook. Dette bør for all del unngåes, og ved å tilby de ansatte egne sosiale medier internt vil man ha kontroll på diskusjonen og ta ut store verdier.

Som Ole Johan Heum i Steria sier; så ligger det et stort potensial i å bruke sosiale medier internt i de aller fleste organisasjoner.

Claus Sonberg har uttalt følgende:
1900-tallet var internpublikasjonsens århundre
2000-tallet var intranettets tiår
2010-tallet er sosiale mediers år.

Som i sosiale medier har endret markedsføringen fra enveis kommunikasjon til dialog bør også den interne kommunikasjonen endres fra enveiskommunikasjon til dialog. Hvor man tidligere sa » Er det publisert på intranett, så er det kommunisert» handler det nå om å innvolvere de ansatte, engasjere dem og sammen skape verdi. I en bedrift er de ansatte de viktigste ressursene for vekts og fremgang. Hvorfor ikke da la de ansatte få bidra til diskujoner rundt verdigrunnlaget og hvordan man sammen kan nå målene? Har en leder alle svarene? Hva om lederen heller spør sine ansatte hva de mener om ulike ting. En bedriftsleder kan ikke alt og har ikke alle svar. Ved å spørre de ansatte, som sitter på kjernekompetanse, vil man skape en dialog og ikke minst resultater – sammen.

Dersom man ikke lar de ansatte diskutere internt og offentlig for alle i bedriften, risikerer man snakking i gangen som det aldri blir tatt ut verdi av, da dette ikke kommer ned på «papir» eller ikke blir hørt av de riktige menneskene. «Forslagskassen» er død. Det er utdatert at de ansatte skal komme med forslag som noen i ledelsen skal vurdere om er bra eller ikke. La heller alle ansatte diskutere om dette er bra, samt foredle ideen og komme med forslag til hvordan det kan gjennomføres.

Her er 10 steg til å bruke sosiale medier internt

 1. Skape et nytt felles mål
  Mål oppfattes ofte som kjedelig, er det mål dere ønsker å se man jobbe mot? Start gjerne det interne sosiale medie prosjektet rundt et bestemt internt prosjekt. Om det være seg flytting, kurs, arrangementer eller for eksempel at man skal følge et salgsteams fremgang over en viss periode. Istedenfor å starte med at «vi skal bli flinkere å snakke samme og vi skal føre dialog» Knytt heller det interne sosiale medie til noe som i utgangspunktet engasjerer og innvolverer alle de ansatte. Start i det små, høst erfaringer, lær og forbedre.
 2. Skape engasjement
  Engasjement kommer innenfra og vi mennesker er enkle. Vi liker å vise og fremheve egen kompetanse. Engasjer de ansatte med dialogen, som ledere bør man gå foran som gode eksempler, men husk at man ikke må være «sjef», men heller en av de ansatte. Skeptikerne til sosiale medier blir ofte trigget av det å kunne dele kunnskap, løfte andre og ha gode diskusjoner. Motiver rundt dette og du vil se engasjementet blomstre.
 3. Finn skjult kompetanse
  Ved å la de ansatte dele kunnskap og gjerne oppfordre til profiler hvor de selv legger inn kompetanse og erfaringer, vil det for mange dukke opp skjult kompetanse som man ikke visste fantes. La medarbeiderne selv oppdage kunnskapen hos sine kolleger og ikke minst ta den i bruk og la ansatte fremme kompetanse hos hverandre. Man vil raskt se skjult kompetanse hos sine ansatte, som man kan dra nytte av.
 4. Skape nytte for alle
  Ved å la de ansatte dele kompetanse, tips og hjelpe hverandre vil både bedriften og de ansatte se nytten. Felles drar man i riktig retning, man får veiledning av hverandre og lar alle føle at de bidrar.
 5. Gjør det enkelt for alle
  Det skal være enkelt å dele. over 50% av Norges befolkning er i dag på Facebook, så for de fleste er terskelen lav for å delta i et internt sosialt medium. Det må være enkelt å delta. Gjør det enkelt å dele, uansett om det er å skrive blogginnlegg, legge ut videoer eller be om tilbakemeldinger på presentasjoner. Ved å gjøre det enkelt sikrer man involvering. Og ved å gjøre det enkelt er det enklere å få verdi, for alle.
 6. Ta bedriften inn i fremtiden
  Sosiale medier er fremtiden sier man, sosiale medier har eksistert lenge, men det er måten å bruke dem på som er ny. Skal man lykkes i fremtiden må selskaper kreve mer, av sine ansatte og seg selv. En leder kan ikke alene dra bedriften inn i fremtiden. Gjennom god dialog og en fremtidsrettet kommunikasjonmåte vil bedriften være mye bedre rustet for fremtiden.
 7. Del verdier og oppnåelse
  Ved å tydelig synliggjøre resultatene i fellesskap og ikke minst feire, vil alle føle at de er med å bidrar. Ved å tydelig se veien fra målet til resultatet, hvor man også tydelig ser hvem som har bidratt skaper man en felles følelse og en mer personlig tilknytning til verdiene som skapes.
 8. Spre kunnskapen
  Når man lærer noe nytt så la andre lære det du har lært. Deling og dialog rundt kunnskap som erverves gjør at kunnskapen blir spredt og man lærer av hverandre. Å synligjøre denne kunnskapen internt kan flere ta de del i det.
 9. Synliggjør svakheter og styrker
  Samtidig som man synliggjør kunnskapen, synliggjør også interne sosiale medier svakheter og styrker i bedriften. Er det kompetanse som mangler. Hva er vi gode på og hva er vi mindre gode på? Som alt annet blir dette tydelig gjennom deling og dialog. Ved hjelp av interne sosiale medier vil man kunne identifisere disse og jobbe videre med dem.
 10. Bruk engasjementet og verdiene til å bli bedre
  Med alt man lærer, ser og oppdager gjelder det å sette nye mål. Hvordan kan man ta med seg det man har skapt og avdekket videre? Hvilke nye tiltak må settes i gang? Grunnlaget skapt i prosessen danner grunnlag for nye prosjekter og mål

Interne sosiale medier trenger ikke være dyrt, det finnes en rekke ulike verktøy der ute, fra lav til høy pris. Alt etter hva man er på jakt etter og hvilket omfang man ønsker. Start i det små, med små utvalgte prosjekter eller prosesser. Lær av det man gjør og la det vokse.

Forfatter: Eskedal

Erik Eskedal er byråleder og digital strateg i det digitale kommunikasjonsbyrået Iteo Digital AS. Erik og Iteo er spesialisert på digital kommunikasjon og sosiale medier for B2B-selskaper

5 tanker om “Hvorfor bruke sosiale medier internt?

 1. Tilbaketråkk: 10 gode grunner og råd for bruk av SOSIALE MEDIER internt « Bård Lerberg / Goweest's Blog

 2. Enig i at å fostre engasjement via sosiale medier internt i bedriften kan hjelpe til å dra alle ansatte i samme retning – dette blir vel den nye måten ledere kan skape motivasjon for bedriftens visjon.

 3. Tilbaketråkk: Hvordan bygge et Sosialt Intranett « Social Technology

 4. Tilbaketråkk: Twitter | randimat

 5. Hei igjen,

  Det er litt sånn «skomakerns barn» det her – om det skal kalles sosiale medier for internt bruk, eller samhandlingsløsninger alla IM, Prosjektplassen, osv spiller ingen stor rolle når alt kommer til alt. For mange bedrifter er antallet eposter som sendes på kryss og tvers et problem i seg selv, da altfor mange av mailene ikke er relevante for alle mottagere – men de stjeler viktig produktiv tid. En løsning kan da være et sosialt nettverk for internt bruk – eller en samhandlingsløsning som andre bransjer vil kalle det – feks Cisco Quad, Yammer, for mindre bedrifter en lukket Facebook-gruppe med mer.

  http://hanspetter.info/2011/11/ekspert-eller-ikke-sosiale-medier-bor-forankres-fra-toppen/
  Begynn internt, lær av egne erfaringer, mål effekten, ha med toppen – og så se hvordan egne erfaringer kan utnyttes positivt eksternt. Sosiale Medier er mye mer enn Facebook og salgskonkurranser 🙂

  God jul / Hans-Petter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s