Eskedal

En blogg om digital kommunikasjon,sosiale medier og markedsføring, hovedsaklig for B2B

Snu de sosiale mediene den andre veien

Legg igjen en kommentar

2009-06-24 Veko09 Freeride Slopestyle MTB 135
Mange ledere står i dag i et sosialt dilemma. De ønsker å bruke sosiale medier får å starte dialog med sine kunder og få tilbakemeldinger fra sine ansatte, fordi de vet at dette er viktige bidrag til innsikt fra flere hold. Samtidig har de vanskeligheter med å la de ansatte være på sosiale medier i arbeidstiden, da de er redd for at dette skal gå ut over effektiviteten. Vi blir mer og mer vant til å dele, Twitre, kommentere, ha profiler, vegger og åpne diskusjoner, nøkkelen for å skape forretningsverdi rundt dette er å snu de sosiale mediene andre veien, nemlig internt.

Skal man skape effektivitet på en arbeidsplass krever det at man deler kompetanse og erfaring med hverandre. Det er her interne sosiale medier kommer inn. Sosiale medier internt gjør det lettere å nå ut til andre for hjelp til å ta avgjørelser eller fremdrift i prosesser. Det å dele kunnskap og erfaring ved hjelp av sosiale medier krever ikke masse kunnskap og forberedende arbeid. De aller fleste er i dag vant til å dele og snakke  ved hjelp av sosiale medier utenfor arbeidsplassen. Terskelen er derfor liten ved å ta dette i bruk internt.

Interne sosiale medier trenger ikke bli et internt sladder organ. Selvjustis vil føre til at diskusjoner er saklige og at man holder seg til det man skal snakke om. Kombinasjonen av det sosiale og teknologien kan sikre at interne sosiale medier blir orientert rundt det å få jobben gjort.

Det finnes mennesker som vet hvordan man skal gjøre ting og det finnes mennesker som vet hvordan man skal få ting gjort. Om aktiviteten er å skrive tilbud, lage presentasjon eller interne prosesser, er alle tjent med å samle det man har kompetanse om, lærer og skaper og vise det på en måte slik at man kan ta verdi av det og benytte seg av denne lærdommen. Både de som har kompetanse og de som ønsker å bruke den har en interesse i en slik prosess dersom terskelen er lav. Mulighetene for effektivitet og produktivitet er enorme, om man bruker sosiale medier på riktig måte internt.

På interne sosiale medier bør man ha profiler som viser kompetanse ut over det man er ansatt for. Å vise på sin profil hva man har gjort tidligere kan man dra nytte av de ansattes tidligere erfaringer. Ved  gjøre dette lett  finne kan man lett identifisere mennesker som kan hjelpe og komme med verdifull kunnskap i prosesser eller utfordringer.

Sosiale medier internt bør være en invitasjon til de ansatte for kunnskapsutvikling og deling. Hva om andre kan stoppe deg fra å gå i den samme feilen som de allerede har gått i? Den første verdien er synlig når man kan klart si at noen har unngått en feil eller føler at man har gjort en bedre jobb enn hva man kunne uten bruk av det interne mediet.

Det interne sosiale mediet, blir en intern hukommelse på prosesser, diskusjoner og erfaringer.  Nøkkelen ligger i å la brukerne bestemme hva som er viktig. La brukerne styre diskusjonen og prosessene og ta ut verdiene.

Det er enkelt å beskrive hvordan interne sosiale medier og samarbeid kan endre et selskap. For det handler nettopp om det, nemlig å endre måten å tenke kommunikasjon på internt. Ta i bruk de erfaringene man har fra bruk eksternt og de ansattes egen kjennskap og bruk av sosiale medier i det private. Snu deg rundt og rett også satsingen på sosiale medier internt. Det handler om å få menneskene i ditt interne nettverk om å dele kunnskap rundt det som påvirker dem i arbeidssituasjonen og om hvordan få jobben gjort.

Forfatter: Eskedal

Erik Eskedal er byråleder og digital strateg i det digitale kommunikasjonsbyrået Iteo Digital AS. Erik og Iteo er spesialisert på digital kommunikasjon og sosiale medier for B2B-selskaper

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s