Eskedal

En blogg om digital kommunikasjon,sosiale medier og markedsføring, hovedsaklig for B2B

Kan sjefen bestemme når du er privat?

2 kommentarer

Trysil Moonlight 6
I mitt forrige innlegg spurte jeg hvordan man kunne være privat i sosiale medier.
Denne posten har ført til ganske heftige diskusjoner på LinkedIN. Når kan man være privat og når kan man ikke? Hvor går skille og hva er egentlig reglene?
Som det blir sagt i et av innleggene på LinkedIN. Kan man jobbe i Statoil og samtidig være medlem av SV og snakke mot oljesand? Noen mener ikke andre mener at man kan det, men da ikke stå på stand og proklamere dette som et valgargument. Jeg spør meg selv hvor går egentlig grensene. Det var noe av dette jeg ønsket å engasjere til en debatt da jeg skrev inlegget. Jo mer diskusjonen utarter seg ser jeg at dette faktisk bare blir mer og mer vanskelig. Det finnes utrolig mange nyanser og hva som er riktig er ofte ikke lett å skille.

Viktigst tror jeg det er å skille det som er personlig med det som er privat. Som Edgar Valdmanis skriver: » Jeg misliker sterkt ordet «privat». Privat er når du og jeg treffes Erik, og har en samtale oss imellom. Det meste annet blir offentlig. 
Et bedre ord er «personlig». 
Og nettopp på nettet kan man vanskelig være «privat». Som du selv skriver i bloggen så når nettet uendelig langt, både i geografi og tid. «

Så spørsmålet er da kan sjefen bestemme når du er personlig? Skille går i forhold til den personen du  selv velger å være i sosiale medier. På Facebook er jeg Erik, med 650 venner. Jeg har ikke 650 venner, men jeg har valgt å knytte til meg gamle skolevenner, kollegaer, forretningsforbindelser og bekjente. Jeg er ikke venn med alle, men det er «venner» jeg synes er intereassant å følge å kanskje holde eller opprette kontakt med igjen. Og ja, jeg reagerer mange ganger på ting de skriver, og jeg velger å se på det som at det er privat personen som skriver dette. Men dette er ikke noe de forteller til meg personlig. Så når enkelte av mine facebook venner som er FRPére skriver noe som jeg er dypt uenig med tror jeg at de står for det.

Man kunne i dag lese at Coca-Cola grep inn mot ansattes Facebook-meldinger. Når jeg snakker om hvordan bedrifter skal komme igang med sosiale medier sier jeg, og mange andre at man bør har egne regler for ansatte i SoMe. En av disse reglene er at de ansatte skal få lov til å uttale seg, men alltid fortelle hvem de jobber for. Når jeg leser artikkelen er min først reaksjon at dette har Coca-Cola håndtert dårlig. Her har enkelte av selskapets ansatte uttalte seg for å forsvare selskapet samtidig fortalt at de jobber i selskapet for å fortelle hvorfor de kan gjøre det. At kommunikasjonsdirektøren da skal be dem fjerne eller endre det synes jeg i første omgang er fjernt. Jeg har ikke lest eller sett meldingene. Men hvor mer jeg tenker over det, og ikke minst ser på diskusjonen som har vært på LinkedIN ser jeg at dette kanskje kan være riktig. Ja de ansatte skal få  lov til å uttale seg, men dersom det ikke gagner sak, diskusjon eller bedriften kan det være mulig å måtte moderere seg.

Jeg er ikke fan av å slette inlegg, ei heller endre.(Nå går det vel ikke an å endre en Facebook status, så jeg stiller meg litt i tvil til den) Men heller komme med en modererende kommentar, med en god forklaring på hvorfor. Saken med Coca-Cola og Martine saken er vanskelig, denne også når skal man kunne uttale seg og når skal man ikke. Mye av verdien med sosiale medier er jo at man skal kunne si hva man mener. Det er ikke bra dersom interne retningslinjer i en bedrift skal fortelle deg hva du skal få lov til å mene på privaten og i det personlige.

Dersom man er uenig med etiske prinsipper hos sin arbeidsgiver mener jeg at man burde finne seg en annen jobb. Kan du ikke stå for det du selger, alle selger jo et produkt eller sin bedrift, bør du finne noe du kan stå for.

Hvor mener du grensen går? Vil du bli diktert av sjefen hva du skal få kunne mene på det personlige plan?

Forfatter: Eskedal

Erik Eskedal er byråleder og digital strateg i det digitale kommunikasjonsbyrået Iteo Digital AS. Erik og Iteo er spesialisert på digital kommunikasjon og sosiale medier for B2B-selskaper

2 tanker om “Kan sjefen bestemme når du er privat?

  1. Jeg har alltid vært lojal mot min arbeidsgiver og har ikke diskutert forhold som har med min jobb å gjøre hverken på blogg eller andre steder i sosiale medier. Men at arbeidsgiver skulle ha noen som helst rett til å styre hva jeg mener og ytrer meg om, formelt sett, har jeg problemer med å se. Jeg har jobbet for et større forskningsinstitutt som forsker på alle mulige felt – om jeg da vil blogge om dagsaktuelle og/eller politiske saker for eksempel, skal det godt gjøres at jeg ikke kommer innpå et eller annet tema som min arbeidsgiver har vært involvert i for en oppdragsgiver. Jeg synes ikke det er grunn til å nekte meg å ha eller å ytre personlige meninger. Linjen blir litt tydeligere hvis jeg selv var involvert i et prosjekt hvor jeg hadde sterkt avvikende holdninger i forhold til prosjektet/arbeidsgiver – men da ville det nok ikke vært riktig av meg å la meg engasjere på det prosjektet i det hele tatt tenker jeg.

    Generelt sett tror jeg alle har godt av å tenke gjennom hva de gjør og sier i sosiale medier, som overalt ellers, og at bedrifter godt kan ta en runde på dette. Men forsøk på å kneble ansatte tror jeg i de fleste tilfeller vil være uheldig.

  2. Takk for din kommentar SerendipityCat.
    Det er stort engasjement i diskusjonen på LinkedIN. Og det er helt tydelig at dette er et vanskelig tema med mange nyanser. Alle må få lov til å mene det de ønsker som privatperson, men linken mellom de to kan ofte være vanskelig.

    Følg diskusjonen på LinkedIN her: http://linkd.in/j4DsF9

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s