Eskedal

En blogg om digital kommunikasjon,sosiale medier og markedsføring, hovedsaklig for B2B

En ildsjels bekjennelser!

13 kommentarer

Dette innlegget er min historie som ildsjel, på oppfordring av Jørgen Helland etter hans innlegg «Ildsjelen blomstrer» på Kjøkkenfesten.
I sitt innlegg tar han fram og hyller ildsjelen som har stått på i det skjulte i mange bedrifter og fått dem i gang i de sosiale mediene. Dette er en en situasjon jeg virkelig kjenner meg igjen i. Fra det å være en innovatør uten å vite det, til å gå små nysgjerrige steg, til å å utvikle en unik kompetanse innenfor et tema som av mange ble kalt hype, til nå få lov til å bruke all min kompetanse til å bli ansvarlig for strategien til en av Nordens største leverandører innenfor sin bransje. Dette er ildsjelen @eskedal sine bekjennelser og historie.

Ingen innovatør

Jeg vil ikke kalle meg en innovatør i sosiale medier. Jo, jeg var nok tidlig både på internett, IRQ og MSN. Men jeg var sen på Facebook. Etter å ha irritert meg over Hi5 var jeg skeptisk til Facebook når det kom. Noen år tidligere satt jeg sammen med noen venner som alle var nyutdannede og klare for å ta over verden. Inspirert av First Tuesday, fant vi ut at vi skulle lage et eget nettverk for unge og fremmadstormende. Vi skulle kalle det Linked og vi registrerte oss til og med i Brønnøysund. Men det ble med tanken. Ihvertfall etter at jeg fikk invitasjon til LinkedIN og ble nr 433 311 som registrerte meg der. Men med Facebook så jeg noe og det tok ikke lang tid før jeg var på Twitter.

Fra ivrig til intraprenør

Jeg hadde studert markedsføring og fikk etterhvert stor interesse for CRM og så verdien av dialog i markedsføringen. Jeg eksperimenterte med personlig URL og personlige eDM.

Det var da jeg hørte Henriett Hedløv fra Halogen presentere på Dataforeningens CRM konferanse, jeg ble frelst. Det å kunne bruke min kunnskap innen CRM og dialog i enkle verktøy, det å få lov til å lytte til kundene, og engasjere dem på en helt ny måte var det som gjorde at mitt brennende engasjement ble født.

Jeg ønsket å suge til meg alt jeg kom over av god informasjon om SoMe. Det har etterhvert blitt mange bøker fra Amazon. Den boken som tidlig gjorde størst inntrykk var David Meerman Scotts bok, «The New Rules of Marketing and PR«.

Jeg startet på eget initiativ, jeg spurte ikke om lov eller om dette var ønsket. Jeg følte at dette måtte vi bare gjøre. Da jeg prøvde å selge mine ideer inn i en organisasjon som hadde begrenset markedbudsjett og jobbet stort sett jobbet via seminarer og e-postmarkedsføring, møtte jeg motstand i form av uvitenhet. Sosiale medier ble sett på som et leketøy med liten nytte. Jeg spurte meg selv om alle ledere var for gammeldagse til å skjønne potensialet i SoMe. Et veldig beskrivende innlegg om hva jeg følte fant jeg hos svensken Johann Rønnestam.

Så jeg hev meg over Twitter og forsøkte å ta selskapet Affecto ut for å snakke med kundene. Ingen lett oppgave da selskapet selger Business Intelligence løsninger i B2B markedet og kundene stor sett er store selskaper. Det fantes ikke så mange som snakket om BI på nettet i Norge, men i resten av Norden var det mange som delte gode artikler. Sakte men sikkert bygget jeg opp en god mengde followers og klarte til tider å engasjere.

Som god lærdom sier, startet jeg en egen blogg for selskapet og selv om ikke jeg hadde nøkkelkunnskap om BI hadde jeg likevel noe å komme med. Med en liten følgerskare, få besøk på bloggen og kontroll på webstatestikken var jeg stolt den gang jeg kunne følge et lead helt tilbake til en twittermelding som omtalte bloggen.

Men selv ikke det vekket resten av selskapet. Jeg fikk beskjed om å stenge bloggen da vi ikke trengte enda en konkurrent til websiden. De få som så mitt engasjement og det positive støttet meg, men jeg fikk allikevel klar beskjed om at dette var spennende, men at jeg ikke måtte la dette gå utover mine arbeidsoppgaver.

Samtidig satt jeg privat og suget til meg alt jeg kunne, leste alt jeg kom over av bøker og blogginnlegg. Selv om ikke organisasjonen var klar var jeg det. Gjennom Twitter og egen blogg fikk jeg etterhvert utløp for min egen nysgjerrighet og kompetanse. Jeg ønsket å gå en litt annen vei enn alle andre og valgte å fokusere på B2B og etterhvert bruk av SoMe internt, da det var få andre som gjorde nettopp det.

Ildsjeler som ikke blir sett flytter seg.

Dør dugnadsånden dør også initativet og verdien, derfor flytter man på seg. Her er jeg helt enig i Jørgen Hellands påstand om at dugnad ikke er en bærekraftig organisasjonsmodell, spesielt ikke når man er den eneste som stiller og ser at organisasjonen holder på å bli fossiler.

Det var ikke før jeg hadde sagt opp at SoMe kom på radaren i organisasjonen. I min oppsigelsestid fikk jeg en kjempeutfordring og på veldig kort tid fikk vi laget Norges første interne sosiale medium. Her jeg lærte jeg nytten av å bruke den måten man kommuniserer på i SoMe også internt. Dette har jeg skrevet egne poster om. Det var en utrolig lærerik og nyttig erfaring som jeg har tatt med meg videre.

Ut i fra egne ønsker om å fokusere på markedsføring så jeg at jeg manglet erfaring innen B2C og jeg takket derfor ja til et tilbud fra Tele2, hvor jeg skulle jobbe med Self Service og kundeservice.

Her fikk vi etterhvert etablert gode strukturer for kundeservice både på Twitter og Facebook. Boken «The best service is NO service.» er en bok jeg anbefaler alle å lese. Denne var førende for hvordan jeg jobbet. Kundeservice på Facebook ble en suksess og jeg var stolt da vi min siste dag i Tele2 kunne feire 10.000 fans på Facebook.

Så hva har det blitt av ildsjelen – er ilden død?!

Det var veldig spennende å jobbe med kundeservice i SoMe, men samtidig satt jeg inne med masse kunnskap om SoMe for B2B og bruk av dette internt. Jeg tror dette er det neste store innen sosiale medier og internt kommunikasjon. Ønsket mitt om å posisjonere meg som en ressurs innen disse områdene hadde jeg etterhvert fått bekreftet at jeg hadde lykkes med.

Jeg ble invitert til Markedsanalyseforeningen for å snakke om SoMe i B2B organisasjoner og Cecilie Staude inviterte meg til BI for å snakke om linken mellom web og SoMe.

I tillegg har jeg gjennom ulike prosjekter fått jobbe med flere spennende selskaper: Halogen har jeg fulgt siden jeg møtte Henriette, Hyper Interaktiv og Making Waves gjennom Tele2. Dette har gitt meg innsikt og erfaringer som jeg ikke ville vært foruten. Det har gitt meg ennå mer innsikt i området og i bransjen. Litt stolt er jeg jo også for å være en del av det å spre Hyper Alerts ut i verden gjennom å tipse Mari Smith. Og enda hyggeligere er det jo da å bli satt pris på når de blir intervjuet som vinner av en Sølvtagg og anonymt nevnt i deres internasjonale casevideo.

Jeg begynte derfor å se på mulighetene for å komme meg inn i et slikt selskap. En venn av meg tok samtidig kontakt og det ble til at vi skulle starte en egen avdeling i hans selskap som skulle jobbe med bruk av SoMe internt og i prosjekter. Vi snakket med flere potensielle kunder. Dessverre kulminerte dette grunnet indre uro og når det var 6 uker igjen av min oppsigelsestid stod jeg plutselig uten jobb.

Så hva gjør man da, jo man tar i bruk sitt sosiale nettverk for det det er verdt og før jeg viste ordet av det satt jeg med to utrolig spennende tilbud:

1. Super kreativ stilling i Norges mest kreative miljø med 25 ansatte.

2. Lederstilling i Visma innen digital kommunikasjon med 4300 ansatte.

Som du kanskje har skjønt endte jeg på det siste. Det var et vanskelig valg, men i Visma får jeg bruke mer enn bare min kompetanse innen SoMe. Her er det hele min livslærdom og interesse som kommer til nytte og det er en utrolig spennende stilling med mange spennende utfordringer.

En ildsjels erfaringer – fra frø til blomstereng

Tulips 1
«Du skal få din takk i himmelen» er det noe som heter. Nei sier jeg. Å høste av sin innsats skjer raskere enn du tror. Selv om du tror du ikke blir lagt merke til, så blir du det det.

Jeg er helt enig med Helland. Forankring er det vanskelige. Skal man vise seg frem er det å ha argumentene på plass det viktigste når man skal få forankring. Det er lett å gi opp dersom man ikke får gehør. Min erfaring er at alle mennesker har ulike måter man når igjennom den på. Sett deg inn i rollen til det menneske du ønsker å overbevise. Hva er viktig for ham/henne? Hva vekker nysgjerrighet? Og hvordan kan du selge budskapet slik at det lettest lar seg forene med selskapets strategi og mål?

Jeg har kjempet mange kamper, vært frustrert, utålmodig og irritert. Men min erfaring er at det nytter å være tålmodig og ikke gi opp. Er du overbevist og brenner for noe, kjemp for det. Vinner du ikke – kjemp kampen et annet sted.

Ilden i meg brenner sterkere enn noen gang og sjelen ligger i det jeg driver med. Nå skal jeg spre mine frø og gleder meg til å skape enda mer. Jeg har lykkes så lang og det tror jeg du også vil.

Lykke til!

Spør meg gjerne om råd, jeg har mye mer erfaring en dette å dele!

Forfatter: Eskedal

Erik Eskedal er byråleder og digital strateg i det digitale kommunikasjonsbyrået Iteo Digital AS. Erik og Iteo er spesialisert på digital kommunikasjon og sosiale medier for B2B-selskaper

13 tanker om “En ildsjels bekjennelser!

 1. Inspirerende Erik. Veldig godt skrevet. Jeg har jo fulgt deg tett i alle fasene fra studietiden og opp til dagens dato, og ingen tvil om at din kunnskap, nysgjerrighet, lidenskap og stahet har bidratt til en fantastisk reise for deg og alle rundt.

  Gleder meg til fortsettelsen. Stao pao!

 2. Kjempeinteressant og kjemperelevant! Takk for at du deler og viser fram en historie som mange kjenner seg igjen i.

 3. Takk for tilbakemeldinger.

 4. Veldig gøy å lese om hele prosessen din, Erik. Det gleder meg at du har funnet deg en fet jobb!

 5. Takk for at du deler! Jeg tror veldig mange kjenner seg igjen i historien din. 

  Jeg var selv en relativt profilert ildsjel i Halogen frem til jeg for ett år siden ble en innleid ildsjel i et stort konsern. Der lever jeg et mer anonymt men svært lærerikt pådriverliv mens Jørgen Helland har overtatt ildsjellivet  i Halogen  🙂

  Å være en ildsjel i et stort selskap er spennende men krevende. Mange steiner skal snus, etablerte sannheter utfordres, eksperimenter gjennomføres og bevis føres  før resten er moden for de organisatoriske, strukturelle, økonomiske og kulturelle endringene som er nødvendig for å kunne forvalte en merkevare i digitale og sosiale medier på en forsvarlig og resultatorientert måte. 

   En slik satsing hvor hele organisasjonen er med, fordrer en større prosess;  involvering av  ledere og ansatte på alle nivåer på tvers av organisasjonen og krevende strategiprosesser.

   Endringer i organisasjonen er helt avgjørende om vi ikke skal forbli ildsjeler som løper rundt alene og brenner oss ut. Man kan leie inn konsulenter for å avlaste og for å drive prosesser men jobben må man gjøre selv sammen med en moden organisasjon som tør å satse.

   Lykke til i Visma, Erik!  Jeg håper de er modne nok for deg 🙂  

  Henriette

 6. Godt skrevet, Erik!

  Livet som ildsjel i mitt store selskap er en spennende reise.
  Fra å være den eneste i lang tid, til nå å være en del av lite, men voksende miljø, møter vi fortsatt på mange utfordringer. Å få bryne seg på dem er det mest spennende jeg gjør og heldigvis nytter det. Det er stadig fler som ser nytten og betydningen, organiasjonen modnes.

  Gratulerer med ny jobb. Jeg følger spent med deg 🙂

  • Takk for lykkeønskninger Henriette.

   Din ildsjel historie er spennende for alle oss som har hørt deg presentere og møtt deg. Det er veldig gøy å følge med på utviklingen til NSB.

   Erik

 7. Veldig bra og relevant innlegg Erik! Tror det er mange der ute som har vært og er igjennom det samme.

  Henger meg på Henriette og Henriette; å være ildsjeler i et stort selskap er krevende, men veldig spennende og givende! Jeg er nok i samme posisjon som Henriette Høyer, men dog i en noe tidligere fase. Etter en god del ‘lobbyvirksomhet’, og min selverklærte tittel som digital evangelist (også da kalt ildsjel) er det herlig å se at det nytter!

  Hadde nylig presentasjon på et allmøte om SoMe og våre retningslinjer for hvordan opptre i SoMe, samt hvordan vi som selskap skal fremstå. Det nyttet! Veldig gøy og inspirerende for veien videre:) Så stå på videre alle som føler at det butter imot innimellom, for det gir utrolig glede og motivasjon når man ser at det løsner litt etter litt.

  Gratulerer med ny jobb og lykke til videre!

 8. Innlegget er oppdatert med takknemlighet til Hyper Interaktiv som takket meg for spredningen. Som et eksempel på at man blir sett.

 9. Tilbaketråkk: Ulike ildsjeler | Kjøkkenfesten

 10. Takk for et givende innlegg 🙂

  Veien for å komme igjennom med å overbevise organisasjonen/bedriften om at sosiale medier er et sted man bør være kan være krevende og morsom. Det er nok mange der ute som hverken har en personlig facebookside/twitter konto, eller vet hva en blogg er. Når man først får fortalt hvor fantastisk SoMe er og hvordan det fungerer, trer skepsissen fort frem. «men, da kan jo alle skrive hva de vil til oss/om oss?!» hehe, ja det kan de, er det ikke fantastisk 😀

  Takk Erik!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s