Eskedal

En blogg om digital kommunikasjon,sosiale medier og markedsføring, hovedsaklig for B2B

Flexus lotto!

Legg igjen en kommentar

Som Osloborger var jeg tidlig ute med Flexus kortet. Da jeg tok buss eller trikk hver dag valgte jeg å prøve Flexuskortet med en gang det kom. Hva kunne vel være enklere enn et elektronisk kort?

Så feil kan man ta.

Det gamle månedskortet var enkelt. Du kjøper det. du stempler det og det varte til samme dato som du stemplet det neste måned. Enkelt.

Så kom Flexus kortet, et plastkort med magnestripe som lot deg flytte papirbilletten til et elektronisk kort. Det burde vært genialt, men den gang ei. Det nye Flexikortet krevde at du stemplet hver eneste gang du gikk inn på et kollektiv middel. Med papirbilletten var det så enkel. Et stempel og du trengte ikke å tenke på det igjen. Syknroniser dette med lønn, og du vet at samme dag som lønnen kommer er samme dag som du må huske å fornye månedskortet.

Flexus og hele det elektroniske systemet er en katastrofe, Det er jo greit for det fungerer jo fortsatt med papir, enn så lenge.

Så innfører plutselig Ruter nye priser og regler. Billetten din varer ikke fra stemplet dag i en måned til tilsvarende dag i neste måned, det er jeg som må ha kontroll på når min billett går ut. Der forsvinner synkroniseringen mot lønnen.Nå innfører de 30 dagerskort.

Samtidig viser det seg at de fleste av automatene i Oslo ikke fungerer, så det går ikke an å fornye det elektroniske kortet. Noe som fortsatt er status i dag.

Det som forvirret meg mest er de ulike beskjedene fra Ruten. I det ene øyeblikket kan jeg stemple mitt Flexus 30 dagers kort og aldri slippe å ta det opp igjen før datoen går ut. Så jeg går inn bakdøren på bussen og lar være å stemple kortet på trikk og bane. Jeg blir aldri sjekket i denne perioden. Men velger da selvføgelig papirbillet siden den varer i 30 dager og kan ikke stemples igjen.

Etterhvert blir det vanskeligere og vanskeligere å kjøpe papirbillet, så jeg går over til Flexus og kjøper 30 dagers billett. Problemet er at 95% av de gangene jeg går på bussen #24/23 så står det at automaten er ute av drift.

Ærlig som jeg er fortsetter jeg og kjøpe billett. Etter hvert blir jeg tvunget over på Flexus igjen fordi man stopper å selge papirbilletter. Men problemet er at hver gang jeg skal kjøpe billett må jeg gå en tur som gjør at jeg bruker 20 min lenger til jobb så, jeg velger heller å betale kontant (syk pris) eller ved hjelp av Flexikort, som fortsatt er på papir, for så å finne er Narvesen som kan hjelpe meg med billett.

Samtidig sender Trafikanten, Ruter og Flexus ut ulike meldinger hele tide: Du må stemple hver gang du går inn på kollektivt, det holder med at du stempler en gang. Og slik har det fortsatt lenge.

Problemet er jo at under halvparten av maskinene i Oslo fungerer. De nye portene er steng fordi det noe feil på de og du får ikke stemplet billetten, det finnes ikke automater på alle plasser, så du får faktisk ikke kjøpt billett.

Så når du har kjøpt billett, prøver å være en god borger, men 50% tiden så sier kortet at du ikke har gyldig billett  selv om du vet at det ikke stemmer. Du gjør som meg og driter i å stemple billetten, for den fungerer jo bare halvparten av gangene.

Så hva er reglene nå? Må jeg stemple hver gang (det siste jeg leste var: «helst») eller kan jeg stemple en gang for å aktivisere kortet og jeg kan da aldri stemple for 30 dager? I følge de siste regelen jeg har lest så må jeg stemple hver gang. Uansett om automaten fungerer eller ikke. Men jeg har nå gjennom sommeren blitt sjekket flere ganger med mitt flexuskort, og opplevd at jeg aldri har fått bot, selv om jeg ikke har stempler kortet. For billetten ligger jo i kortet og varer i 30 dager. Så hva er egentlig reglene?

Nå skal det sies at jeg kun har møtt sivile vaker på bane og buss, som jeg må få berømme som konstant hyggelige og profesjonelle. Vaktene som står i portene på banene i sentrum har jeg hørt alt annet om. Så jeg håper jeg slipper å møte de gorillaene.

Men mitt store spørsmål er: med eller uten kort, stemple eller ikke stemple? Og skal man godta å bli tatt for sniking når det er systemet som ikke fungerer?

Espen Andersen i E24 sier det veldig godt i sin artikkel, InFlexuble Ruter, hvor han snakker om at Oslo folket ikke gjør som Ruter vil, nemlig å gå fra papir til Flexus billett: «Når kundene ikke gjør som man vil, er det som regel ikke kundene det er noe feil med. «

Forfatter: Eskedal

Erik Eskedal er en erfaren leder innen digitalisering og markedskommunikasjon med bred erfaring innen de fleste fagområder og spesielt B2B.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s