Eskedal

En blogg om digital kommunikasjon,sosiale medier og markedsføring, hovedsaklig for B2B

Filtrering av informasjon – Gi meg den informasjonen jeg ønsker, og du vinner!

Legg igjen en kommentar

Structures 15Dagens web flommer over av informasjon, alle skal selge oss alt og det kan til tider være vanskelig å finne rett informasjon. Ta i betraktning all informasjon vi får via sosiale medier er havet enormt. Vi lærer at kundene stoler mer på anbefaling gjennom nettverk enn de gjør gjennom annonser. Hvordan kan bedriftene gjøre denne opplevelsen lettere og bedre for oss kunder?

Den sosiale webben kalles det vi beveger oss rundt i nå. På de fleste sider kan vi dele denne i sosiale nettverk, vi kan anbefale og rangere produkter, vi kan sutre om dårlige kundeopplevelser på Twitter, Facebook og på bloggen. Kundene har makten.

Men hva om vi kan ta litt av denne makten tilbake?

Hva om vi kan bruke den informasjonen kunder legger igjen på være websider til noe nyttig? For oss og for kunden.
Hva om vi filtrerte informasjon for kunden, personfiserte den og gav kunden kun det han vil ha?

Vi må la websiden gjøre mye av jobben som en ekspeditør i en byggeforretning gjør eller gjorde. I mine yngre dager jobbet jeg på OBS Bygg, de morsomste kunde var de som skulle gjøre mye. De skulle ha maling, gipsplater, kjøkken, garderobe etc. Jeg fulgte da denne kunden rundt og hjalp ham med alt. Og lærte meg jo selvfølgelig mersalg; ekstra pensler, maskeringstape og ikke minst riktig verktøy.

Hvordan selge rosa pynteputer til menn!

For nærmere et årsiden ble jeg presentert og testet selv et morsomt case hvor websiden jobber for meg.

Jeg gikk inn på HM.com. Naturligvis viste forsiden et bilde av en dame med et antrekk. Jeg vil jo tro at flesteparten som besøker denne siden er jenter og at det derfor er smartest å rette seg dem. Jeg gjør raskt et valg, jeg velger Herre og plukker ut en bukse, en boxer, et slips og et par herresko. På den måten burde da websiden skjønne at jeg med stor sannsynlighet er en mann.

Jeg lukker browseren. Venter et minutt og åpner browseren på nytt og går inn på HM.com. Websiden er da smart nok til å huske alt jeg har lagt i handlekurven. Men jeg blir fortsatt eksponert for den samme damen og det samme antrekket. Hvis siden er smart nok til å huske handlekurven min, burde den ikke skjønne at jeg er mann? 

Det stopper ikke der. Som jeg lærte det da jeg var 15 så er mersalg bra. Jeg går til kassen og velger check-out. Her kommer HM’s mersalgsforsøk. Rosa pynteputer!!!!! Jeg har tydelig gitt all mulig informasjon om at jeg mest sannsynlig er en mann. Sjangsen for at jeg kjøper rosa pynteputer er lik 0. Hadde jeg gjort det hadde nok min daværende samboer reagert kraftig. Jeg liker hverken pynteputer eller rosa. Hun hadde nok virkelig vurdert opp og ned….

Så dersom en webside er smart nok til å huske hva jeg handler, hvorfor skal den ikke huske hva jeg klikker på og hvordan jeg identifiserer meg gjennom mine handlinger?

Innsikt i kundens handlinger og oppførsel

Hva om websiden kan forstå hvem jeg er og tilby produkter og tjenester ut fra all den innsikten selskapet får gjennom mine handlinger på nett.

I mine gjesteforelesninger på BI om den sosiale webben tar jeg opp følgende:

For å lykkes  må man inkludere alle eller noen av de følgende kilder til innsikt:

Profil og preferanser
Alt de har fortalt deg om seg selv

Deres historie med deg
Hva de har gjort på siden, i fora eller i forhold til e-post du har sendt ut

Hvordan de fant deg
Da inkludert søkeord eller klikk på annonser eller linker

Den umiddelbare oppførselen
Hva de går etter på siden; artikler, linker, anbefalinger

Konteksten
Tid på dagen, dag i uken, geografi, og din egen strategiske agenda (målrettede kampanjer etc)

Dynamsike omgivelser
Vær, prisfaktorer (konkurranse), årstider

Det er sunn fornuft. Jo mer relevant du gjør websiden for hver besøkende (og hvert besøk) jo lenger vil de bli, jo mer vil de gjøre, og de vil mest sannsynlig gjøre det du ønsker at de skal gjøre.

Gi kundene det de vil ha

Alt for mange bedrifter selger i dag alt for mye til alt for mange. Når produktene strekker seg over en så stor skala at det er utrolig forskjellig hvilke behov de ulike kundene egentlig har. Et eksempel: En storkunde hos en teleoperatør, altså en som har høyt forbruk og en toppmodell av en telefon, trenger ikke å se annonser for en rosa Nokia telefon til 1,- kr. Han skal selvfølgelig finne dersom han vil. En teleoperatør vet veldig mye om deg, og har denne dataen tilgjengelig i sine systemer. Det handler da om å gjøre disse dataene om til informasjon som man kan bruke. Enten det er via innlogging eller oppførsel på websiden.

Se for deg at når du kommer inn på en webside så vet siden hvem du er, hvilket forhold du har til dem og de kjenner dine preferanser. Da kunne de tilpasset sidene slik at de presenterer innhold som er rettet og relevant for deg.

Tenk om VG kunne gi meg en webside hvor jeg slapp å se alt som hadde med fotball å gjøre. Det hadde vært fantastisk. Jeg kunne ikke brydd meg mindre, og om jeg gjorde det så kunne jeg klikket meg ned til denne informasjonen.

Ta med deg de sosiale profilene

Jeg tror at vi i fremtiden vil ta med oss vår sosiale profil rundt om kring på nettet. Om det er Google, Facebook eller en annen profil er vanskelig å si. Vi så i forrige uke at Facebook på sin F8 konferanse presenterte et skritt på veien til dette. Nå tar du med deg din FB profil inn i Spotify og Hulu, og disse holder dine venner oppdatert på hva du lytter på. På den måten kan du finne musikk som du aldri hadde funnet før gjennom dine venner.

Gjennom mine ulike sosiale medie profiler er det tydelig hva mine interesse områder er. Om websidene kunne fått vite dette og brukt det til å vise meg informasjon som er relevant for meg hadde jeg fått filtrert informasjon som er relevant for meg. For mye informasjon kan bli uinteressant og kravene vi stiller mot bedrifter i dag i forhold til å gi oss relevant informasjon er i sterk vekst. Blir informasjon ikke relevant eller for vanskelig å finne, går vi andre steder

De bedriftene som lykkes i å hjelpe sine kunder med å filtrere informasjonen og gi dem relevant informasjon er de som vil lykkes. I sosiale medier snakker vi om dette hele tiden. Gi kundene det de vil ha, men på websidene henger vi litt etter.

Glem derfor ikke websidene og innholdet når du skaper innhold.

Forfatter: Eskedal

Erik Eskedal er byråleder og digital strateg i det digitale kommunikasjonsbyrået Iteo Digital AS. Erik og Iteo er spesialisert på digital kommunikasjon og sosiale medier for B2B-selskaper

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s