Eskedal

En blogg om digital kommunikasjon,sosiale medier og markedsføring, hovedsaklig for B2B

Sosiale medier og B2B – er du fortsatt skeptisk? DON’T

5 kommentarer

Structure 1

Jobber du i en bedrift som selger til andre bedrifter, men ser ikke hvordan og hvorfor sosiale medier kan hjelpe din bedrift? Eller trenger du hjelp til å overbevise sjefen?

Det er ikke mange som kan si i mot at sosiale medier er viktig og at det fungerer i markedsføring. Men mange sitter på gjerdet. Enten forstår de ikke mulighetene eller så kjenner de ikke markedet og kundene. Denne skepsisen er ubegrunnet.

De kjente argumentene er:

«det fungerer ikke i vår bransje»

«Våre kunder er ikke på Facebook»

«Våre kunder leter ikke på Facebook og Twitter etter våre produkter»

«Vi har ikke tid»

Alle bransjer har et sosialt publikum

Vi er kommet langt forbi stadiet hvor sosiale medier var et sted for kidza og et sted man skrev hva man hadde til middag. Facebook har i dag over 800 millioner brukere i verden og 2 521 420 medlemmer i Norge. LinkedIn har 499 449 medlemmer i Norge og 119 515 188 i verden. (tall fra Socialbakers.com) Twitter har over 100 000 millioner brukere. Noen av disse jobber i din bransje, er dine eksisterende eller potensielle kunder, garantert. Et eksempel: Tror du finansrådgivere ikke bruker sosiale medier? Denne studien viser at 84 prosent av dem bruker sosiale medier i forretningsøyemed.

Disse menneskene har sine roller. Disse menneskene bruker de sosiale mediene på jobb og privat. Når de gjøre private ting og når de gjør jobbrelaterte ting har ikke noe å si i forhold til hvor de sitter. Man legger sjelden fra seg jobben 100% når man kommer hjem. Man er nysgjerrig og man ønsker å tilegne seg ny kompetanse. Dette gjør man gjennom internett og da via websider og sosiale medier.

Så man når også menneskene i B2B gjennom sosiale medier. Uansett nivå eller rolle de bruker med stor sannsynlighet sosiale medier, ikke kun til å holde kontakt med familie og venner, men også for å lete etter informasjon som er relatert til det de driver med eller tjenester de ønsker eller problemer de ønsker løst. Du må derfor ut og møte dem der de er.

Mennesker i B2B selskaper bruker sine sosiale nettverk for å få industri spesifik informasjon

Leser du denne bloggen er det stor sannsynlighet for at du er over normalen interessert i sosiale medier. Eller du har funnet den fordi du lurer på akkurat det denne posten handler om, nemlig sosiale medier og B2B. Gjør du dette på fritiden eller i arbeidstiden? Du har funnet et sosialt medium, en blogg, for å finne ut mer. Er det SoMe interessen som lokker deg, tipper jeg at du leser Mashable, enten direkte, via RSS, følger dem på Facebook eller på Twitter.

Du bruker altså tiden din på nett til å holde deg oppdatert på sosiale medier. Jobber du innen B2B, leser du sikkert ulike bransjeblader og du er kanskje fan av dette bransjebladet på Facebook? Og dersom du ønsker mer informasjon så spør du jo Google. Skal Google finne deg og sette deg høyt trenger du en god rangering. Good rangering får du gjennom bla. linker inn til din webside. Sosiale medier gir deg muligheten til å få mange linker inn til siden din og sette deg høyere opp i søkelisten. Husk at Facebook er veldig høyt rangert i Google, er du tilstede der er det lett for at du vises høyere med Facebook siden din enn websiden din. Og ikke minst, Facebook er det 4. mest brukte måten mennesker bruker på å finne innhold, Twitter er med i top ti listen de også. YouTube er nummer to. Viser du produktene dine på YouTube?

Husk at det er ikke en bedrift som tar avgjørelser om kjøp. Det er mennesker, som mest sannsynlig bruker sosiale medier, som tar beslutningene om de skal kjøpe ditt produkt eller ikke. En studie viser at 61 prosent av markedsførere sier at de har gjort fått nye kunder gjennom LinkedIn.

Innhold i sosale medier, med kvalitet, gir trafikk til websidene

Av alt du gjør på nett er websiden din den viktigste. Det er her du skal konvertere lesere til leads eller salg. Denne bør være den viktigste i alt du gjør på nett. Ikke glem websiden når du fokuserer på sosiale medier.

Bruk de sosiale mediene til å drive trafikk inn til sidene dine. Legg ut om nyheter, om produkter og kampanjer for å få dine fans til å klikke seg videre inn på siden. Lag gode landingssider som fører kunden gjennom salgsprosessen slik at du får salg eller nye leads.

Er du fortsatt skeptisk?

Her er spørsmålene du må stille deg.

«det fungerer ikke i vår bransje»
Har noen prøvd? Er det noen andre der? Hvilke bransjer ligner på våre og har lykkes? Dersom du er først ute har du muligheten til å ta en ledende posisjon. TA DEN!

«Våre kunder er ikke på Facebook»
Slutter dine kunder å være fagpersoner når de går fra jobb? Bruker ikke du selv nettet til å holde deg oppdatert på ditt fagområde selv uten for arbeidstid? Over 50% av Norges befolkning er på Facebook. Du selger til mennesker ikke til bedrifter, og disse menneskene er på Facebook, twitter og de leser blogger. MØT DEM DER DE ER!

«Våre kunder leter ikke på Facebook og Twitter etter våre produkter»
Spør du venner om råd om ting du bruker på jobben? Er du ikke venner i nettverket til studiekamerater og tidligere kollegaer som du kan få tips og erfaringer fra? IGJEN, MØT KUNDENE DINE DER DE ER OG DER DE LETER ETTER SVAR!

«Vi har ikke tid»
HAR DU IKKE TID TIL KUNDENE DINE? Kundene dine er der og de vil snakke med deg. Ta deg tid til kundene dine. Finn ut hvordan du kan allokere ressurser slik at du er tilgjengelig for kundene dine.

Fortsatt skeptisk?

Har du sett alle sidene ved sosiale medier?
Kjenner du kundene dine?
Har du spurt kundene dine om de vil møte deg i sosiale medier?
Har du glemt at kundene dine er mennesker de også?

Lurer du fortsatt på om sosiale medier er noe for din B2B bedrift?
Gi meg ditt argument for å ikke bruke sosiale medier, så skal jeg fortelle deg hvorfor du tar feil.  (Gi ditt argument i kommentarfeltet under)

Forfatter: Eskedal

Erik Eskedal er byråleder og digital strateg i det digitale kommunikasjonsbyrået Iteo Digital AS. Erik og Iteo er spesialisert på digital kommunikasjon og sosiale medier for B2B-selskaper

5 tanker om “Sosiale medier og B2B – er du fortsatt skeptisk? DON’T

 1. Takk for interessante synspunkter.
  Jeg jobber med regnskapstjenester og har så vidt prøvd meg på sos medier. Tror ikke mange i min bransje er på sos. medier? Har en blogg http://www.bedriftskanalen.blogspot.com., men jeg har ennå ikke greid å få noen respons slik at det blir en to-veis kommunikasjon. Jeg legger ut en Twittermelding hver gang jeg har skrevet en ny blogg. Jeg regner med at det tar tid å få fanget en interesse og vil fortsette i samme sporet, men føler at det jeg skriver ikke er interessant nok eller for lite «matnyttig». Websiden http://www.bedriftskanalen.com må nok også pusses opp litt.

  • Hei Ragnar,
   Har du prøvd å gå aktivt ut i andre kanaler? Svaret er vel ja. Du har gått ut her.
   Dersom du legger igjen spor og linker ute hvor dine kunder diskuterer vil dette drive trafikk til FB og blogg. Vær aktiv, engasjer deg i diskusjoner, vis til ting du har skrevet, og skriv lengre svar på diskusjoner på din blogg. Jeg VET at de som ønsker regnskapstjenester er i sosiale medier. (Jeg jobber i Visma) Du må bare ut og finne dem og gi dem gulerøtter til å komme til dine sider. Altså gode blogginnlegg, verdi på FB siden. Har du spurt hva kundene dine vill ha?

   Gå til de kundene du kjenner best, spør dem hva det er med din bedrift som gjør at de ønsker å forbli hos deg. Hvordan er det de ønsker å kommuniser med deg via nett. Hva slags verdi tilfører du i dag og hvilke mangler.

   Folk er sjenerte og det tar tid å få en følgerbase som ønsker å komme i dialog, og veldig få ønsker å være den første til å stille et spørsmål. Det samme har jeg erfart her på min blogg.

   Ha tålmodighet, du må fortjene leserne gjennom interessante artikler og høy frekvens.

   Jeg håper disse enkle tipsene kan hjelpe.

   Ikke mist tålmodigheten, dine potensielle kunder er der ute. De har bare ikke funnet deg ennå.

   Erik

 2. Veldig bra bloggpost, Erik – oppsummerer mye av det folk i B2B lurer på/gjemmer seg bak. Og jeg er ikke akkurat mindre lei av disse motforestillingene (les:unnskyldningene) etter å ha holdt kurs i sosiale medier i noen år… 🙂

  Til Ragnar: Enig med det Erik skriver om distribusjon og innspill fra andre i bransjen. Og så tror jeg det er viktig å tenke distribusjon på tvers av alle kontaktpunktene dine med potensielle lesere – lenk til bloggen i signaturen på eposten din, for eksempel. Ikke bare push oppdateringer på Twitter, men følg med på hva andre sier og kommenter der du kan bidra med noe – kanskje noe du har svart på i en gammel bloggpost?

  Jeg skal holde kurs om sosiale medier for en IT-bedrift om ikke så lenge, så jeg har lyst til å bruke bloggen til Bedriftskanalen som eksempel (Erik: Har også Visma på lista, såklart!!) – da får du kanskje noen nye lesere også. Lykke til!

 3. Til Erik og Ingeborg
  Takk – Hyggelig å få litt respons. Jeg skal prøve å følge rådene. Jeg har ikke opprettet egen Facebook-side for Bedriftskanalen, er usikker hvordan den bør brukes i forhold til bloggen. Kan vel ikke legge inn samme innhold der?. Tror dere det er lettere å få respons på en FB-siden enn en blogg? Hvis noen søker på et tema, hvor blir det lettest treff?

  Ingeborg: Hyggelig at du vil bruke bloggen til Bedriftskanalen på kurset ditt, blir jo litt ehm…..beæret. Som dere skjønner er målet mitt med dette å få kunder på tjenesten SPØR DIN REGNSKAPSFØRER der man for en beskjeden engangssumm kan få råd pr epost et helt år. Har holdt på med dette i mange år, men trenger noen flere kunder…

 4. Tilbaketråkk: Sosiale medier og B2B - er du fortsatt skeptisk...

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s