Eskedal

En blogg om digital kommunikasjon,sosiale medier og markedsføring, hovedsaklig for B2B

SXSW – et eldorado for geeker på alle nivå og alle bransjer!

5 kommentarer

Så var vi tilbake fra Austin, Texas og South by South West (SXSW) festivalen. SXSW er en tredelt konferanse, med musikk, film og interaktiv. Jeg deltok på interaktiv, en samle konferanse for alt som har med design, digital, web, sosiale medier, interaksjonsdesign, markedføring, teknologi og strategi. Og ja det kalles en festival, som Marianne Otterdahl-Møller i Making Waves skriver i sin oppsumeringRett og slett fordi det faktisk er en festival, der man i steden for å gå på konserter går på faglige innlegg, debatter, workshops og taler om digitale medier og trender innen ny teknologi. Og ikke så er det sosiale viktig, med et 10talls fester å velge mellom hver kveld, for nettverking, deling av utfordringer og høre om spennede ideer er det nok å gjøre. Derfor er det lettere å oppsummere uken nå når man har kommet hjem, noe døgnvill, men med hodet fullt av inspirasjon, tanker, ideer og spørsmål. Her er mine tanker etter min første deltagelse på SXSW:

Med 25 000 deltagere, 3000 foredragsholdere og kun 5 dager er det umulig å få med seg alt. 40 paralelle sesjoner, gjør det vanskelig å velge, og du skal også være tidlig ute for å komme inn på enkelte foredrag. Da Lego skulle fortelle om hva de gjorde da de snudde hele selskapet i 2003 var det mange hundre meter lang kø ut av hotellet og rundt kvartalet, og det 30 min før den skulle begynne (se videooppsummering fra dette foredraget lenger ned)

Som fersking på SXSW gikk jeg på noen bommerter, jeg kom for sent til å komme inn og ved flere anledninger hadde jeg ikke lest innholdet godt nok og ble skuffet da nivået på foredraget var under mitt eget og det var kun kjente ting som ble sagt. Som på alle andre konferanser, finnes det også foredragsholdere som ikke klarer å besvare det det er sagt de skal tilføre meg som tilhører, men generellt vil jeg si at absolutt alle foredragsholdere, var gode som foredragsholdere, men at nivået på innholdet noen ganger ikke var det jeg forventet. Selv følte jeg at jeg fikk best utbytte av paneldebattene, der var de flinke til å ta inn alt fra kunder, leverandører, og byråer, samt at publikum fikk aktivt delta og det ble tidvis veldig gode diskusjoner.

Mitt fokus var selvfølgelig B2B, som hadde faktisk ganske stort fokus dette året (tydeligvis nytt for SXSW). 2 av dagene var fyllt opp med kun B2B for meg og det er spennende å høre utfordringer som andre har, samtidig nyttig å også få føle på hvordan vi ligger an i Norge når det både til kompetansenivå, samt se at de utfordringene vi har er hjemme også finnes der ute. Av alle B2B selskaper som har lykkes i sosiale medier, er jo stort sett casene fra USA. Og gjennom disse dagene fikk jeg direkte innsikt i disse selksapenes utfordringer, tanker og strategier.

I løpet av de neste dagene vil jeg etter beste evne prøve å oppsumere de beste sesjonene jeg var på. Først ute er mine tanker på Visma sin blogg: What can Visma learn from SXSW?

Her er de viktigste tingene jeg sitter igjen med etter konferansen

ROI – etterspurt men ikke så viktig som vi skal ha det til

Debatten rundt ROI går ikke bare her i Norge, er det penger vi skal måle eller er det engasjement? Måling av tradisjonell reklame er stort sett basert på formler uten å gi oss reelle svar i kroner og øre. (Jeg skrev om dette før jeg dro og fikk mine tanker bekreftet der borte) Men vi kan ikke holde på med sosiale medier uten å vise til resultater. ROI vil komme, og de digitale kanalene gir oss mye bedre måter å måle ROI på, men man kan fortsatt aldri si med 100% sikkerhet hvorfor et salg blir et salg, det er sjelden en ting alene som fører til et salg. Sosiale medier er en veldig viktig kanal for å spre budskap, men det er fortsatt de tradisjonelle kampanjene som fungerer best.

Xerox uttalte på SXSW at de har bestemt seg for å vente 2 år før de skal se på ROI i sosiale medier. IBM er også vage i forhold til hvordan og hvorfor man skal måle ROI, og dette er 2 av de selskapene som pekes på at de har lykkes best innen sosiale medier. Hvor mange andre avdelinger må vise rapporter hver uke? Ting må måles, men det finnes ingen fasitsvar for hvordan man skal måle og gi svarene, ennå. Får vi maler og standarder for sosiale medier snart? Slik at vi kan synse på samme måte som når man har tradisjonelle kampanjer i trykte medier eller på boards.

Norge ligger langt fremme

Ut fra nivået blant foredragsholdere, hva som blir diskutert i debattene og ikke minst spørsmål fra salen, fra store kjente selskaper, så er det godt å kjenne at vi i Norge faktisk ligger langt framme. Med den lille SXSWNOR gjengen vi var i Austin var det flere ganger vi diskuterte at vi hadde gjort mer i Norge enn flere eksempler som ble vist her. Selv med så lite nedslagsområde som Norge er, har vi sett mye bra eksempler på godt arbeid i sosiale medier i Norge. Noen går igjen, men hadde bare vi nordmenn vært litt mer som amerikanerne og faktisk turd å være stolt over det vi har fått til så hadde vi hatt enda bedre eksempler herfra. Og jeg vil tro at allerede neste år bør det kunne presenteres caser fra Norge. 25 juni giis det muligheter for å melde på sine temaer og foredrag, og jeg oppfordrer alle Norske selskaper som har gode caser, til å melde seg på. Siden Norge ligger såpass langt fremme mener jeg at vi bør kunne vise dette på SXSW.

Markedførere fortsetter å ødelegge de sosiale mediene

Noe jeg har ment en stund, er at i krigen etter fans, og om å komme oss på Facebook fordi «alle» sier vi skal være der har vi markedsførere (ja jeg er med på å ta på meg skylden) rett og slett ødelagt de sosiale mediene med enveis støy. Vi fortsetter å pushe ut våre markedsbudskap og selvskryt gjennom disse kanalene og vi ser at vi ikke får den responsen vi ønsker. De som lykkes skaper dialog, engasjement og selv om de inkluderer tidvis reklame og selvskryt så er det nyansert. I SXSW så ble Pinterest diskutert flere ganger og her ser vi nå en kjempetilstrømning av selskaper som har fått vite at Pinterest kan drive trafikk og derfor spyr ut reklame, i stedenfor å satse på engasjement. Om vi klarer å rydde om er spennende. Facebook har tatt noen smarte steg for å gå riktig vei, men jeg tror det tar en stund før alle innser den virkelig verdien av sosiale medier, brukt riktig. For som Thomas Olsson skriver i sitt innlegg om sine tanker når han forlater SXSW: Har vi skjønt det? Jeg tror ikke vi faktisk har helt skjønt det ennå. Til det lever sosiale medier for alene og ikke som en del av den totale kommunikasjonene i selskapene.

Lokasjon, lokasjon, lokasjon. Det sosiale er mobilen

Lokasjonstjenestene kommer til å bli enda viktigere fremover. Fra å skryte over hvor vi er, til å få tilpassede tilbud basert på hvor vi er og våre interesser er viktig. Fredik Johnsen i Creuna har skrevet om noen av de nye stedtjenestene i sitt innlegg på Creuna sin blogg. Mobilen blir vårt viktigste sosiale verktøy, gjennom den skal vi tipses om møteplasser, ting som skjer og hvor venner er. Nye apper slår sammen alle dine nettverk og hjelper deg å sile oppdateringer og tips ut fra hvor du er og hvilke interesser du har. Men lokasjonstjenster krever mye strøm, så mobilprodusentene må henge på for å kunne tilby oss mobiler som holder mer enn kun noen timer med denne teknologien. På SXSW erfarte jeg også at dette med batteribruk nå også er et viktig moment for app utviklerne. vi vil ha batteri og ikke apper som stjeler strøm fra oss uten at vi vet det.

Teknologien er ikke lenger bare for eliten

Som Fredrik Johnsen skrev i sitt innlegg, i år så vi ikke noe nytt, vi fikk ikke vite hva som blir det neste store sosiale mediet. Men de som fikk med seg foredragene til Pinterest, Instagram og Evernote, lærte nok mye om hvordan slike selskaper blir til, hvordan de tenker og hva som gjør dem unike. Fokuset skal ligge på menneskene som skal bruke produktene dine og hvordan disse kan nå flest mulig, det skal ikke være for en liten elite gruppe. det er brukerne som skal være i fokus.

Det var også mye fokus på BIG DATA. Business Intelligence handler om å ta den dataen du har i selskapet ditt og gjøre det til intelligent data, skape Corporate IQ, slik at du best kan bruke det du vet til å skape det beste for kundene. De digitale kanalene gir oss mengder med data som sammen med selskapenes egne data blir veldig vanskelig å behandle. Det må derfor utvikles nye metoder for å få kontroll på dataene og bruke disse riktig. til beste for både selskap og kunder. Dette gjør at hele organisasjonen må bruke teknologien i alle ledd. Det er ikke bare IT som skal skal sitte på dette, men det må knyttes enda sterkere bånd mellom alle avdelinger, for alle avdelinger er avhengig av data og teknologi for å jobbe raskere og kunne respondere raskere på det markedet krever. Tar ikke du tak i dette vil konkurrentene dine gjøre det.


CRM vil endres, drastisk

Et utsagn som tok meg litt på sengen når det uttalt var at CRM vil dø. Dette ble uttalt av Tara Hunt, CEO av Buyosphere. Men etter å ha fundert litt på dette så kan jeg si meg delvis enig. Det er i dag veldig få selskaper som faktisk utøver CRM. CRM verktøy brukes som digitale rolodekser, men de bruker ikke 100% som relasjonsverktøy. Vi jobber i for mange systemer, vi har egne systemer for support som ikke snakker med dialogverktøyet og selgerne oppdaterer ikke sin kundedialog. Med sosiale medier har vi enda et system som vanskelig lar seg integrerere. Det Tara Hunt introduserte var VRM – Vendor Relationship Management. Det er kundene som bestemmer; hvilke produkter som skal lages, hvordan de skal distribueres, brukes og anbefales. Dette krever tettere dialog med leverandørerene og det må derfor skapes mye tettere relasjoner til leverandørene enn det er i dag. Mulighetene til å uavhengig velge leverandør blant forbukere og leverandører kan være med å fjerne enveis kommunikasjonen, men baserer heller fremtidig salg, kun på kundeomtale.

Som gammel CRM-nerd fant jeg dette veldig spennende og er noe jeg kommer til å lese meg opp på fremover.

Oppsumert

For meg var SXSW en suksess, jeg er fylt av ideer, tanker og prosjekter jeg skal sette i gang. Jeg har fått bekreftet at både jeg personlig og det Norske miljøet innen digitale kanaler er godt på høyden hva gjelder bruk og forståelse. Følelsen av å sitte alene og lure er ikke borte, men jeg vet at vi er mange som jobber med de samme utfordringene, både faglig og strategisk, både i Norge og i USA. Jeg gleder meg nå til å ta med meg alt det jeg har lært inn i min organisasjon og dele mine erfaringer bredt, delta i diskusjoner, krangler og kompetanseforum for å utvikle meg selv og bransjen. Og så håper jeg at jeg får muligheten til å delta neste år også, og da få enda mer ut av konferansen. Man lærer mye som rookie og hvordan SXSW fungerer.

Jeg vil også takke hele det norske reisefølget fra Telenor, DNB, Sparebank1,Norgesgruppen, Creuna, Høyskolen i Bergen, Gambit Hill+Knowlton, PR-Operatørene, Vender, Bouvet, Halogen og Making Waves for spennede diskusjoner og at alle villig har delt sine tanker gjennom denne uken.

Her alle innlegg og oppsumeringer fra mitt reisefølge:

Fredik Johnsen i CreunaSXSW INTERACTIVE 2012 – NERDENES HEVN

Marianne Otterdahl-Møller i Making WavesDirekte fra Austin: Å være på SXSW

Thomas Olsson i Vender Marketing  :  United har skjønt det – har vi?

Sindre Holme i PR-operatørene har skrevet flere innlegg fra SXSW: Les alle her.

Ole Emil Johnsen og Leonard Kongshavn fra Gambit H&K har skrevet om henholdsvis: Digitale lommebøker og mobil shopping, og Gambit rapporterer fra verdens største digitalmesse

Thomas Olsson og laget også videoblogg hvor de oppsummerte hver dag:

Dag 1


Dag 2

Dag 3

Dag 4

Dag 5:

Har du tips til andre bra oppsumeringer eller tanker om hva som burde være fokus i etterkant av SXSW?
Del de gjerne i kommentarfeltet.

Forfatter: Eskedal

Erik Eskedal er en erfaren leder innen digitalisering og markedskommunikasjon med bred erfaring innen de fleste fagområder og spesielt B2B.

5 tanker om “SXSW – et eldorado for geeker på alle nivå og alle bransjer!

  1. Takk for en konge oppsummering mister! Settes pris på. Håper jeg kan joine neste år!

  2. Tilbaketråkk: To ting jeg lærte på SxSWi | Thomas Olsson

  3. Tilbaketråkk: SXSWi - når den største rusen har lagt seg.... | HansPetter.info

  4. Tilbaketråkk: Min oppsummering fra SXSW: F#^k Technology. Long Live The Storytelling

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s