Eskedal

En blogg om digital kommunikasjon,sosiale medier og markedsføring, hovedsaklig for B2B

10 tips for å skape en bedriftsblogg som fungerer i B2B

1 kommentar

Structures 14
Blogging er og burde være kjernedelen av sosiale medier for en bedrift. Ikke bare viser det hvordan et selskap tenker, hva som er viktig for dem, men det gir også muligheten til å gi leserne, kundene og de ansatte oppdateringer, verdi og innhold som øker synligheten i søkemotorene. Å nå bredere ut, være mer synlig og ikke minst gjøre det lettere å bli funnet, sammen med det å bygge fans og følgere er viktig i sosiale medier. Men viktigst er det å trekke disse menneskene til bloggen din. Det er her verdien ofte ligger og det er denne vi ønsker de skal lese, læres opp og dele i deres nettverk. Vi ønsker å forsterke varepraten og ikke minst kunnskapen.

Kundene våre driter i produktene, de vil ha løst et problem. Mange B2B selskaper har og til dels fortsatt er, alt for opptatt å fortelle om egne produkters fortreffelighet og funksjoner. Dagens kunder er smarte og de gjør 60% av beslutningsprosessen før de kontakter din bedrift. De søker på nett, spør andre og vil få svar på hvem som løser problemene best. Da må man som leverandør fremstå som kompetente og løsningsdrevet.

MEN bare pga alle nå har mulighet til å publisere noe så vil ikke det si at de skal gjøre det. Bare fordi vi kan publisere det på en løsere måte etc så vil ikke det si at noen bryr seg.

Hvorfor du tror bedrift skal blogge…… (Ifølge Joel Mitchel)

 • Fordi det er ditt område – og ikke bare enda en platform eller kanal du ikke kan kontrollere
 • Fordi det er bra for søkemotoroptimatisering
 • Fordi det hjelper bedriften din å bygge et en fellelskapsfølelse eller community
 • Fordi det vil gi penger i kassen og at det gjør at firmaet oppfattes som mer menneskelig
 • Fordi det er et bra sted å dele linker og råd
 • Fordi det er en god måte å få kunder på.

Kanskje, men det er ikke fullt så enkelt

Selv om alt dette KAN høres ut som gode grunner til å blogge, så er det ikke det (i følge Mitchel)

I følge Mitchell så er dette de virkelige grunnene til at du skal blogge

 • Fordi du har noe å komme med
 • Fordi du er oppriktig interessert i din industri
 • Fordi du ser ting som ikke så mange ser, og er villig til å dele dette
 • Fordi det hjelper deg å tenke kritisk på de konstante endringene som skjer innen et hvert marked
 • Fordi du elsker å skrive
 • Fordi du elsker å dele
 • Fordi dersom du hadde mer tid, ville du skrevet enda mer.
 • Fordi du føler at andre der ute kjenner seg igjen i innholdet og derfor vil kjenne deg og din bedrift
 • Fordi du ikke kun blogger for å få kunder, men også jobber hardt for å få bloggen til å fungere.

Så hvordan skal man få til en blogg som fungerer?

Her er 10 tips

 1. Blogg på ditt eget domene

  Dette er det mange som dessverre feiler på og kan derfor ikke bli sagt nok ganger.

  Ikke lag en egen blogg på et annet domene enn det du bruker til web. Dette inkluderer blogger.com og wordpress.

  Bloggen bør ligge på blog.dittbedriftsdomene.no eller dittbedriftsdomene.no/blogg, altså det samme domene som bedriftens webside. Dette er søkemotor vennlig og vil sørge for at siden din oppfattes som en side som hele tiden har oppdatert innhold. På den måten kan du få mest mulig ut av det for websiden din gjennom trafikken du driver til bloggen.

 2.  Lag en redaksjonsplan eller kalender

  Planlegging er nøkkelen til et hvert stort prosjekt, og ja en blogg er et prosjekt, et stort prosjekt som er tidkrevende og krever mye for å lykkes. En redaksjonsplan eller kalender hjelper deg å finne ut hvor ofte man skal blogge, hvilke emner man dekker og hvilket innhold man må skape. Å matche denne opp mot hendelser i markedet eller andre aktiviteter bedriften eller kundene gjør kan sikre bedre treff med innleggene.

 3. Bruk nøkkelord i tittelen

  Målet med en bloggpost er at den skal bli funnet, lest og forhåpentligvis også delt. Enten det er gjennom søk, i sosiale medier så vil nøkkelord hjelpe leserne å finne innlegget. Søkemotorene jobber automatisk, sosial oppdagelse skjer når man bruker ord som beskriver det mennesker ser etter  og emner de er interessert i.

 4. Vær menneskelig

  Ingen liker å snakke med logoer. Å skrive et blogginnlegg er annerledes enn å skrive en pressemelding. Det er veldig annerledes enn å skrive en produktbeskrivelse. Et godt blogginnlegg handler om å lære opp eller utvikle leseren, du bør også forsøke å skape en relasjon. Gjennom en uformell måte å skrive på, gjerne personlige tanker og humor kan man skape relasjoner. Dersom leseren liker deg og det du skriver er det mye større sannsynlighet for at de en dag kommer tilbake og både lese mer og dele og også engasjere seg gjennom kommentarer.

 5. Lære leserne dine noe

  Forskjellen mellom et bra innlegg og et godt innlegg er hva leserne sitter igjen med etter å ha lest det. For å få folk til å komme tilbake og for å få flere kunder må du gi dem kvalitetsinnhold som lærer dem noe i deres hverdag og deres bedrift. Det handler ofte om å skape helter. Hvor mer du lærer dem, hvor bedre forberedt er de dersom de kommer inn i deres salgsprosess og skal snakke videre med dere.

 6. Del opp med overskrifter

  På nett leser vi mye mer overfladisk enn det vi gjør i en bok. Folk scanner en side. Gjør det derfor enkelt for leserne og scanne innlegget gjennom å dele opp teksten med overskrifter. Å skape overskrifter for de ulike seksjonene av innlegget hjelper deg også å organisere skriving i passende lengde. Dersom du har lister, sørg for å nummerer de. Det er bevist at titler på blog poster som inneholder f.eks ;10 tips til… 8 steg til… etc har høyere klikkrate enn dersom man dropper tallet.

 7. Snakk kundens språk

  Vi markedsførere, og jeg tror de som jobber innen B2B er værst liker å snakke om ting slik vi internt snakker om produktene våre. Gjerne med tekniske uttrykk og tre bokstavs forkortelser. Alt for ofte snakker vi kun intern språk eller et språk som kun et fåtall forstår. Vi må ikke glemme at beslutningstagerne ofte kun skal ha et overordnet svar og resultat av de selger, de må forstå hva de kan få ut. Ikke tekniske detaljer eller ord som GUI.I en blogg skal man bruke de ord og uttrykk kundene bruker. Vær bevisst på de ord og uttrykkene kundene bruker til å beskrive dine produkter og tjenester og bruk disse. Bruker kundene dine disse uttrykkene er det stor sannsynlighet for at dine potensielle brukerne dine bruker de også.Et tips er å finne ut hvilke ord leserne søker etter på websiden din og se på relaterte ord i søkemotorene.

 8. Gjør det enkelt å dele

  Sosiale medier er basert på delingskulturen, dette gjelder også for B2B selskaper. Frykten vi har hatt for at vi ikke skal vise eller fortelle noe som konkurrentene våre kan få snusen i er over. Kundene krever åpenhet og deling, og konkurrentene våre klarer å finne ut det de vil uansett om de vil det.Sørg for å ha knapper for deling, slik at leserne kan dele postene i sine nettverk. Det er ikke om å gjøre å ha flest mulig knapper, men test ut litt hvilke knapper som fungerer og hvor dine kunder faktisk er. Hold det til så få som mulig egentlig. For mange knapper reduserer ofte hvordan det er delt. Spør deg også om dette innholdet er verdt å dele. Ville du delte med ditt nettverk? Er det hjelpsomt, verdifullt og opplærende? Hvis ikke, dropp å dele det i utgangspunktet, begynn på et nytt innlegg.

 9. Inkluder Call-To-Action

  Blogging er den beste måten å generere leads gjennom sosiale medier. Men den eneste måte å generere leads er å få leserne til å faktisk gjøre en handling. Så på pass på å få med en Call-to-Action i slutten av hvert innlegg eller i det minste ved siden av innlegget eller liknende.

  Hva kan du tilby leserne for å konvertere dem fra prospects til leads?

  Har du et whitepaper, en e-book eller et seminar/webinar som bygger på innlegget i posten?

  Hva med en referansehistorie som viser andre selskaper som har løst sine utfordringer?Spør deg selv, hva er det dine lesere er villig til å betale med å gi deg kontaktinformasjon for?

  Det er det du skal tilby som en call-to-action.

 10. Publiser jevnlig

  Har du bestemt deg for å starte en blogg for din bedrift, så er presset der. Måten å utvikle gode vaner og lesere er å lage en plan og holde seg til den. Følg publiseringsplanen. Begynn med en gang i uken. Så snart du har klart det, se hva som kreves for å få til to per uke.Se rundt deg i selskapet og få med deg flere, hvem har noe interessant og komme med? Hvem kan noe vi skulle ønske kundene kunne? En bedrifts blogg kan ikke styres alene av marketing. For det første er marketing mennesker som kun er vant til å skryte av produktene, de er ikke de som er de beste til å sette seg inn i kundens situasjon. Snakk med utvikling, kundeservice og få dem til å dele. Hjelp dem gjerne med å komme i gang med skriving, men la de skrive selv. Ikke fokuser på å vokse alt for fort. Hold planen.

Oppsummert

  • Ha noe å si
  • Lag en plan – hold den
  • Si det:
   • Smart
   • Menneskelig
   • Opplærende
Innlegget er skrevet som en oppsummering av min presentasjon på Bloggcamp 2012. Her ser du presentasjonen.

Forfatter: Eskedal

Erik Eskedal er en erfaren leder innen digitalisering og markedskommunikasjon med bred erfaring innen de fleste fagområder og spesielt B2B.

En tanke om “10 tips for å skape en bedriftsblogg som fungerer i B2B

 1. Tilbaketråkk: alexandersos6501

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s