Eskedal

En blogg om digital kommunikasjon,sosiale medier og markedsføring, hovedsaklig for B2B

4 grunner til hvorfor du ikke klarer å måle ROI i dag

Legg igjen en kommentar

Hurrungane signsGjennom en bloggserie på 3 deler oppsummerer jeg mitt foredrag fra Social Summer, Kem faen e Roi. I forrige innlegg skrev jeg om hvorfor ROI er så vanskelig. I denne posten skal jeg gi deg 4 grunner til hvorfor du ikke klarer å måle ROI i dag. Fokuset ligger feil sted. Men fortvil ikke, så lenge du løfter hodet vekk fra disse 4 tingene så er det håp. Det handler rett og slett om å ha fokus de riktige stedene. Det kan godt hende at det er flere årsaker til at du ikke klarer å måle ROI, men ved å komme deg vekk fra disse fire fokusfeilene så håper jeg du lykkes.

1. Du vet ikke hvor du skal.

Hvis du ikke vet hvor du går, hvordan skal du da vite når du er der. Mål er en forutsetning for enhver type måling. Det er målene som forteller deg om du er på vei i riktig retning og hvor lenge du har igjen før du er der.

Alt for mange bedrifter har kastet seg ut i sosiale medier uten helt å vite hvorfor. De er der fordi alle andre er der. De kjører ulovlige konkurranser for å få flere fans på Facebook, uten å vite hva de skal med disse fansene.

Dersom du ikke har en klar strategi for din tilstedeværelse i sosiale medier som ikke er lagt opp mot bedriftens overordnede forretningsmål er sannsynligheten for at du når opp hos ledelsen mindre. Du må tenke mål som økt inntjening, reduserte kostnader etc.

2. Du vet ikke hvor du står i dag eller hvor du stod før du begynte

Om du ikke vet hvor du er, hvor du skal eller hvor du var når du begynte, ja da har du faktisk gått deg bort. Finn ut hvor du er, hva du vil oppnå, hvorfor og hvordan. Ha tålmodighet. Du trenger kun to punkter for tegne en linje. Men skal du vite hvorfor og hvordan, må du måle over tid. Masse data kan hentes tilbake i tid, bruk alle de dataene du har tilgjengelig.

Dersom du ønsker å skape meningsløse rapporter full av logiske hull og fine grafer, så er alt du trenger 30 dager med data og noen enkle måltall. Du trenger kun to punkter for å tegne en linje. Men for å få innsikt rundt årsak og virkning samt bygge predikative modeller, krever måling og analyse over tid.

3. Du har ikke kontroll på dataene

Om du ikke vet hvor du er eller hvor du skal har du mest sannsynlig ikke kontroll på dataene. Du måler ikke det som virkelig betyr noe, og du klarer mest sannsynlig ikke å ikke å samle alle de dataene du trenger. Du leter kun i ”eget hus”. Alt for mange ser kun på data fra markeds og web avdelingen. Man må snakke med enhetene rundt seg, salg, kundeservice og økonomi. Man må identifisere og få kontroll på alle dataene i alle stegene i hvert eneste steg i salgsprosessen.

Joel Mitchell sa det så bra på re:think02 konferansen i vår: Du må ha sex med dataene. I dette ligger det det at man må kverne alle tilgjengelig data, finne de data som betyr noe og skape de magiske resultatene man er på jakt etter.

4. Du skiller ikke mellom måltall og ROI

Olivier Blanchar forklarer dette med følgende. Ham and cheese don´t make a sandwich. Oversatt og fornorsket må dette være. 4 skiver brunost og litt smør utgjør ikke en matpakke. Antall fans, followers og likes, eller økning av disse utgjør ikke ROI.

Det er en stor forskjell mellom måltall og avkastning. Det handler om å gjøre måltall om til pengeverdi. Omforme tallene om til tall ledelsen forstår og som er satt opp mot forettningsmålene
– Alt handler om å gjøre måltall om til pengeverdi. Alligne måltall mot business objective

Så løft blikket vekk fra måltallene, det er ikke de som gir ROI. De kan gi gode pekepinner på hvilken retning ting går i, men ikke fortelle deg avkastningen. Finn datakildene og finn ut hvor du er i dag.

Analyse og ROI er ikke å inspisere de samme nøkkeltall måned etter måned. Ei heller å borre ned i forhåndsdefinerte hierarkier. ROI handler om å gjøre data om til verdi og kunnskap.

I neste post gir jeg deg 5 enkle regler for å lykkes med ROI

Forfatter: Eskedal

Erik Eskedal er byråleder og digital strateg i det digitale kommunikasjonsbyrået Iteo Digital AS. Erik og Iteo er spesialisert på digital kommunikasjon og sosiale medier for B2B-selskaper

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s