Eskedal

En blogg om digital kommunikasjon,sosiale medier og markedsføring, hovedsaklig for B2B

Sosiale medier i 2013 – en oppsummering

2 kommentarer

Skjermbilde 2013-12-20 kl. 13.43.29Hvordan har 2013 egentlig vært for sosiale medier? Jeg prøver meg på en rask oppsumering og noen tanker:

Hvis vi ser bort fra alt som dreier seg om de ulike plattformenes børsutvikling og introduksjon, har ikke 2013 vært året for de største endringene. Jo vi har fått ny og bedre analyse av Facebook sider, og i følge ryktene så flykter de unge fra Facebook og begynner å bruke Snapchat i stedenfor. Men det viser seg å være feil i følge TNS-Gallup, det er brukermønstrene som endrer seg.

LinkedIn har fått en enorm vekst i Norge, og da spesielt siden august når mediene begynte å skrive mer om dette proffesjonelle nettverket. Etter at E24 rapporterte om 600 nye brukere i måneden, økte veksten til nærmere 1000 og LinkedIn har pr i dag 1.179,735 norskregistrerte brukere. Med utrulling av nye Showcaspages, gjør de små skritt for bedrifter for å bygge både egen merkevare og employer branding.

Vi fikk nye kanaler som Vine, som viser oss at video på 15 sekunder er en effektiv og fin måte og kommunisere på, ja faktisk så bra at Instagram like etter lanserte video (på 15 sekunder) som en del av sin plattform. Det er mest bilder som fortsatt deles, men video gir nye muligheter, slik vi ser fra både DNB og Sparebank 1 på Instagram.

Pinterest har også vokst i Norge, selv om mange ikke helt ser nytten. Men innenfor interiørverden er Pinterest stort og det er nok mange nettbutikker som burde sett mer på denne kanalen. Her er en oversikt over de mest populære pins i Norge i 2013.

Og så er det Google+ da, flere og flere brukere og gjennom tvangen fra YouTube om at man må ha en Google+ konto for å kommentere, så har kanalen blitt enda er populær. Og så lenge Google søk og Google+ henger sammen, tvinger det mange bedrifter til faktisk å ta i bruk kanalen, eller i såfall ta stilling til den. Ja selv Hans-Petter Nygård-Hansen har i 2013 snakket positivt om Google+.

Og så er det jo vanskelig å oppsummere uten å snakke om Netflix, jeg sitter ikke på Norske tall, men streaming er også kommet for å bli, og vi er flere som gleder oss til februar og sesong 2 av House of Cards. Jeg vil også trekke frem NRK som er veldig flinke på nettTV og har gjort at jeg betaler lisensen med stor glede. Parabolen fra Canal Digital er kastet ut hjemme hos oss dette året.

Men hva har vi lært da?

Mashable melder at vi blant annet har lært at sosiale medier kan endre markedet raskt, som da Obamas Twitter konto ble hacket og det ble lagt ut meldinger om eksplosjoner i det hvite hus, og Dow indeksen stupte 150 poeng. Og de fleste har fått med seg Oreo som vant reklamekrigen under SuperBowl med å vise at rask respons og godt innhold i de sosiale kanalene kan skape stor oppmerksomhet med sin Light Out tweet. I Norge har vi sett at #hastaggene virkelig har begynt å rulles ut på TV, og NRK har vært veldig flinke som under #strikkekveld hvor de engesjerte en store masser både foran TV skjermen og i de sosiale kanalene. Vi så også at sjakk kan være spennende og at de mediakanalene virkelig er i endring når VG har nesten like mange seere på sin dekning av Carlsens VM bragder. VG brukte alle kanaler for å tiltrekke seg mennesker, og med bruk av sosiale medier, engasjerte og lærte de en hel nasjon at sjakk kan være spennende.

Og man kan vel også si at man kan lære andre ting også. Dersom man ser på Google sin søkestatistikk (se video underst) kan man jo også le litt når mar ser at blant de mest søkte «how to» frasene i New York er «How to fax», så selv om man nå snakker om en hype innen content marketing og mange bedrifter nå søker etter Content Marketing Managere, kanskje de samme som søkte etter Sosiale Medie Ansvarlige, kanskje fortsatt bør vurdere Faks Ansvarlig rollen.

Henriette Høyer på 8 minutesSlutte med sosiale medier

Men hvorfor skal vi fortsette å snakke om sosiale medier egentlig? Sosiale medier er jo bare spredningskanaler, og alt for mange tenker kun på Facebook når man sier sosiale medier. Alle medier er i dag en eller annen form for sosial. Selv TV som bare er et kringkastingsmedie er blitt sosialt gjennom bruk av #hastags og bruk av flere kanaler for å engasjere. Henriette Høyer i Bouvet holdt et godt innlegg om hvorfor vi må slutte å snakke om sosiale medier under INMAs 8 Minutes of digital Marketing, som du kan lese hennes bloggoppsummering fra her.

Oppsummert:

Verden har blitt enda mer sosial, mobilen blir viktigere og viktigere og hva sier egentlig reven? Socialbakers starter sin oppsummering av det sosiale året med at 2013 «was all  about social» Jeg håper du har et liv utenfor Facebook, internett og mobilen din, men at du bruker de ulike kanalene og nettverkene til å skaffe deg større verdi i det virkelige liv.

God jul og godt nytt år.

The story of social in 2013 by Socialbakers

Våre Google søk oppsummert i 2013:

Forfatter: Eskedal

Erik Eskedal er en erfaren leder innen digitalisering og markedskommunikasjon med bred erfaring innen de fleste fagområder og spesielt B2B.

2 tanker om “Sosiale medier i 2013 – en oppsummering

  1. Tilbaketråkk: Slik var sosiale medier i 2013 | bjornleirdal.info

  2. Tilbaketråkk: Digitale trender i 2013 og 2014 | Digitale tanker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s