Eskedal

En blogg om digital kommunikasjon,sosiale medier og markedsføring, hovedsaklig for B2B

5 enkle regler for å lykkes med ROI

Legg igjen en kommentar

Dette er 3. og siste del i en serie om ROI i sosiale medier basert på mitt foredrag Kem faen e Roi på Social Summer. I de to forrige innleggene har jeg tatt opp hvorfor ROI i sosiale medier er så vanskelig og 4 grunner til hvorfor du ikke lykkes. I dette innlegget ønsker jeg å gi deg 5 enkle regler for å lykkes med ROI.  Disse reglene alene kan nok ikke gi deg svaret 100%, men sammen med de to foregående postene håper jeg at jeg gir deg inspirasjon til å begynne med ROI. Som jeg skrev i første posten, så er det de som kan beregne og vise verdi i sosiale medier gjennom direkte avkastning som vil bli de nye heltene innen sosiale medier. Her er mine 5 regler for hvordan du kan knekke ROI nøtten.

1. Sett benchmark – begynn å måle nå

Det er på tide å stupe uti det. Ta sats og begynn å kverne de tallene du har. Og i tillegg til å komme med verdifull informasjon til din bedrift, kan du skille deg ut som en pioner – særlig hvis du blir virkelig god på å beregne avkastning i sosiale medier. Det krever at du er tøff, seig og detalj-orientert. Men med praktisk erfaring og litt disiplin, vil du være en PRO på kort tid.

Mål over tid, men begynn allerede i dag, let frem tallene som ligger lengre tilbake og bruk dem. Sett et nullpunkt og korreler tallene. Sett sammen tallene over en tidslinje og vurdere de ulike tallene opp mot hverandre. Se på hva som skjedde som resultat av det ene og det andre. Se på det som, ”når det skjedde så skjedde det”. Finnes det sammenhenger? Kan man se mønstre? Har det en sammenheng?

Det viktigste du gjør er å begynne å måle alt du kan i dag. Fokuser så på å finne de målverdiene som virkelig betyr noe. Sett de opp mot forretningsmål og ha sex med dataene. (ref forrige post)

2. Snakk ledelsens språk

Skal du ha ledelsen med på laget for å satse eller utvide satsingen i sosiale medier, må du snakke dere språk. Du må snakke kroner og øre, besparelser og inntjening, Vekst og reduksjon. Retention og NPS.

-Spør de konkret hva de ønsker å oppnå, i form av hvilke verdier og be om hjelp til å både forstå og hente tallene. Involver de slik at dere forstår hverandre og er på samme lag.

3. Sett det opp mot forretningsmålene

Du må bestemme deg for hvorfor du gjør det. Hvilke strategiske mål og resultater er det du prøver å nå? Vet du ikke dette vet du ikke hva du skal måle. Du må se hvilke forretningsmål som passer best opp mot det du gjør.

Noen eksempler på hvilke forretningsmål du kan måle opp mot:

Verdi pr kunde

  1. Hva koster det å få en ny kunde
  2. Hva koster det å miste en kunde
  3. Se på Livstidsverdi for en kunde

Sosiale medier handler egentlig om konvertering om å få tak i nye kunder, øke salget på eksisterende og sørge for at færrest mulig kunder forsvinner.

  1. Hva koster det å få et leads
  2. Hva koster det å gjøre en interessent til et leads
  3. Hva koster det å gjøre et leads til et møte
  4. Et møte til en kunde

Omdømme analyse (som koster ofte mer enn det smaker)

Synlighet og tilgjengelighet

Ofte er forretningsmålene veldig vage også. Mål som ”Mest preferererte. ….. ” ”Foretrukne…” er lite konkrete men kan allikevel omformes til avkastning gjennom å vite kundeverdi etc.

4. Sett det inn i workflow

Skal man lykkes med å beregne avkastning på de aktivitetene man gjør i sosiale medier så er det viktig å vite hva man ønsker å oppnå. Man må vite hva som endrer seg som følge av de aktivitetene man gjennomfører, selv om dette kun er indikasjoner på om ting går opp og ned. Man må videre se på om man kan spore økonomisk suksess til endringene. Man må gjøre måltallene om til forretningsfordeler målt i kroner og øre.

Man må ha direkte kontakt med salg for å få vite hva som generer hvert salg. Det er viktig å skille avkastningen fra måltall og beregninger som jeg skrev om tidligere. Workflowen bør kunne følge hele kundereisen.

5. Forstå kundereisen,

Skal du finne ut hvor sosiale medier skaper resultater må du forstå hele kundereisen og legge opp analysen etter hvert enkelt trinn for å gjøre de ulike funnene om til avkastning, Finn ut hvordan dine analyser av aktiviteter i sosiale medier passer inn i salgstrakten

Ikke hør på folk som sier at det ikke kan måles. Fin smarte måte å måle det på. Samle data over tid og ikke vær redd for å synse forsiktig til du vet du har tall du kan stole på .

Hør gjerne på ekspertene, i og utenfor egen organisasjon, men stol på deg selv og din kompetanse. Det er de som ligger lengst frem som vinner.

Den som mestrer ROI er den som vinner i fremtiden. Det nytter ikke å kun forstå sosiale medier, du må vise og skape verdi. Det blir litt som å kunne bruke Office pakken var på slutten av nittitallet. Om få år er det en selvfølge at alle forstår mekanismene i sosiale medier. Det er de som kan bevisst bruke det til å skape og bevise verdi, som har en verdi for selskapet.

Så ikke fuck ROI, men ha sex med dataene. Den som klarer å ta ut, kverne og skape verdi av dataene er den som vinner.

Dersom det blir offentligjort en video av presentasjonen vil denne bli lagt ut her.

Forfatter: Eskedal

Erik Eskedal er en erfaren leder innen digitalisering og markedskommunikasjon med bred erfaring innen de fleste fagområder og spesielt B2B.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s